• Statul cheltuie cu 25% mai mult față de 2024, dar veniturile cresc doar cu 9%.
  • Dobânzile la datorii sar cu 43% și aduc o presiune uriașă pe buget, scrie ZF.
  • Deficitul bugetar rămâne aproape neschimbat, la 3,4% din PIB.

Statul cheltuie 320 mld. lei în primele cinci luni din 2025, adică o creștere de 25% față de mai 2024. Deficitul bugetar rămâne aproape neschimbat, la 3,4% din PIB. Statul cheltuie tot mai mult, dar nu strânge suficienți bani, scrie ZF.

Veniturile nu țin pasul

Veniturile sunt de 256 mld. lei, cu 9% mai mari față de anul trecut. Cheltuielile cresc cu 14%, mai rapid decât veniturile. Creșterea e insuficientă pentru a acoperi nevoile bugetului.

Deficitul e ușor redus

Deficitul e redus cu doar 0,01 puncte procentuale, de la 3,41% în 2024, la 3,4% în 2025. E o mică scădere, nesemnificativă în contextul cheltuielilor masive.

Titlurile zilei

A fost semnat acordul politic de guvernare
Prețul petrolului crește după atacurile SUA asupra Iranului
CINE SUNT MINIȘTRII CARE INTRĂ LA GUVERNARE?
SUA ATACĂ IRANUL
TRUMP ATACĂ IRANUL
Atacurile SUA cresc prețul petrolului

TVA și impozitele aduc bani

TVA-ul aduce 94 mld. lei (+2%). Accizele cresc la 21 mld. lei (+18%). Taxele pe proprietate și auto aduc 8 mld. lei (+17%). Ritmul de creștere e bun, dar nu ține pasul cu cheltuielile.

Cum arată cheltuielile cu dobânzile?

Statul plătește 23 mld. lei pe dobânzi, cu 43% mai mult decât în 2024. Împrumuturile devin mai scumpe, ceea ce apasă bugetul și mai mult.

Salariul minim și IT-ul reduc veniturile

Creșterea salariului minim de la 1 ianuarie și eliminarea unor scutiri din IT, construcții și agricultură aduc venituri în plus, dar impactul e limitat. Statul încasează 46 mld. lei din aceste zone, o creștere de 20%.

Pensiile și asistența socială sunt în creștere

Pensiile costă 87 mld. lei, cu 18% mai mult. Asistența socială crește cu 13%. Efectul indexărilor din ianuarie se vede clar în cifre.

Bugetul suferă: cheltuielile cresc accelerat, veniturile nu țin ritmul, deficitul nu scade. Statul cheltuie mai mult pe dobânzi și pensii, dar nu reușește să stabilizeze finanțele.