Ce soluții are statul pentru economia României? Economia țării crește peste aștepări, în ciuda inflației și a războiului din Ucraina. Prin constrast, crește amețitor și deficitul bugetar, pentru că veniturile bugetului de stat sunt sufocate de cheltuielile care cresc la un ritm mult mai alert, scrie Business Magazin.

În criza inflației, guvernul nu se poate atinge de salariile bugetatilor sau de pensii – cele mai mari cheltuieli – iar cheia echilibării bugetului este la venituri.

O variantă ușoară? Creșterea taxării sau introducerea de noi taxe. Așadar, mai apare o întrebare: ce se va întâmpla cu sistemul fiscal din România în perioada următoare? Când vine vorba de facilități fiscale, părerile sunt împărțite, pentru că și scutirile de noi taxe și impozite au avut un aport la creșterea sectoarelor în care au fost aplicate, cum ar fi IT-ul – o industrie cu peste 200.000 de angajați, care contribuie cu 6-7% la formarea PIB-ul României. În total, peste un milion de salariați beneficiază de facilități fiscale la noi.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Am discutat subiectul cu Ionuț Dumitru, economist șef, Raiffeisen Bank.

“Dacă ne gândim la echilibrarea bugetului sau la reducerea deficitului bugetar, pentru că noi trebuie să reducem deficitul bugetar foarte mult în următori, suntem la peste 7% în momentul de față, mai precis la 7,5% conform estimărilor Comisiei Europene, care ar fi cel mai mare deficit bugetar din Europa în 2022. Deci avem nevoie de reducerea deficitului bugetar, problema este cum o facem. Așa cum ați spus și dumneavoastră, pe partea de cheltuieli spațiul de manevră nu e foarte mare, deși e loc de eficientizarea unor cheltuieli. Dar miza majoră este creșterea veniturilor bugetare.”, a povestit Ionuț Dumitru, economist șef, Raiffeisen Bank.