Decizia Uniunii Europene de a plafona preţurile la gazele naturale ameninţă să limiteze aprovizionarea şi să intensifice criza energetică, conform Bloomberg.

Naţiunile europene au ajuns săptămâna aceasta la un acord pentru a plafona preţurile la gaze şi au pus capăt unor dispute politice privind intervenţia în sectorul său energetic. Deşi mecanismul poate ajuta la prevenirea oscilaţiilor extreme ale preţurilor, acesta poate lăsa regiunea vulnerabilă la aprovizionarea insuficientă şi la o concurenţă mai puternică din partea Asiei.

Plafonarea preţurilor fără un plafon pentru cerere riscă să agraveze deficitul de aprovizionare cu gaze al Europei prin încurajarea consumului, au declarat analiştii Goldman Sachs Group Inc., printre care se numără Samantha Dart, într-un raport publicat luni. Acest lucru ar putea restrânge oferta globală anul viitor şi în cel mai rău caz, ar putea forţa guvernele să raţionalizeze gazul.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

În plus, plafonul va face mai dificilă pentru importatorii din regiune creşterea semnificativă a ofertelor pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate. Industria a avertizat că transporturile de gaze naturale lichefiate vor favoriza Asia dacă preţurile de acolo vor fi mai mari decât plafoanele din Europa.

Importatorii de gaz natural lichefiat din Europa şi Asia concurează pentru aprovizionarea de la aceiaşi exportatori, cum ar fi SUA şi Qatar. Un avantaj al plafonului este că ar putea reduce probabilitatea unor războaie de licitaţie excesive şi a unor creşteri de preţuri pentru livrările între cele două regiuni. Preţurile gazului natural lichefiat din Asia urmăresc îndeaproape evoluţiile din Europa, cele două pieţe au devenit strâns legate în ultimul an, pe măsură ce importatorii s-au luptat pentru aprovizionare.

Măsura europeană, care urmează să intre în vigoare în februarie, ar putea fi retrasă în cazul în care există “efecte negative”, iar plafonul nu se extinde la tranzacţiile extrabursiere, ceea ce ar putea avea ca rezultat o trecere de la burse la piaţa mai puţin transparentă.

UE a convenit să plafoneze preţul gazelor naturale la 180 de euro pe megawatt-oră (MWh). Pentru ca acest instrument să fie activat, preţurile gazelor trebuie să fie peste plafon timp de trei zile şi de asemenea, peste preţurile GNL într-o anumită măsură. Dacă plafonul ar fi fost introdus la începutul acestui an, acesta ar fi fost utilizat în peste 40 de zile în lunile august şi septembrie.

Preţul gazului natural lichefiat din Asia a depăşit 56 de dolari pe milionul de BTU timp de aproximativ două săptămâni între august şi septembrie.

Plafonarea preţurilor este sărbătorită de mai mulţi importatori asiatici de gaz natural lichefiat (GNL), care au căzut victimă efectelor cauzate de invazia Rusiei asupra Ucrainei, potrivit traderilor. Preţurile din Asia au oscilat în acest an între 19 dolari şi un nivel record de 85 de dolari şi au forţat mai mulţi importatori cu probleme de lichidităţi să oprească planurile de aprovizionare.