Ne împrumutăm cu cea mai mare dobândă din Uniunea Europeană, ca să ne putem plăti datoriile. Din fiecare 10 lei pe care i-am împrumutat între ianuarie și aprilie, patru s-au dus pe dobânzile pe datoria veche.

De la începutul anului, datoria publică a României, în lei și valută, a crescut cu 26 de miliarde de lei, până la 600 de miliarde. Facem datorii suplimentare pentru cheltuieli curente, nu pentru investiții, cum ar trebui.

La patru luni din 2022, statul a investit din bugetul propriu 5,8 mld. de lei, mai puţin cu 13% faţă de cât s-a cheltuit în aceeaşi perioadă din 2021.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

„Banii merg pe întreţinerea unui aparat bugetar mare. Administraţia publică şi cheltuielile sociale, ajutoare de tot felul. Cea mai mare parte a deficitului acolo merge”, spune pentru ZF Adrian Codîrlașu, vicepreşedintele CFA România, cu care am discutat și subiectul.

“Cum putem ieși? În primul rând și inflația are un impact asupra ratei de dobândă. O rată de dobândă, în general, cum spune și manualul de economie, trebuie să fie real pozitivă. Deci dobânzile sunt încă puternic real negative în România. E adevărat, în majoritatea lumii sunt real negative dar România, cumva, iese în evidență cu acest lucru. Deci mai este loc de creștere din acest punct de vedere.”, a declarat Adrian Codîrlașu, vicepreşedintele CFA România.