De la escapade de lux la închirieri de vacanță: top cele mai bune destinații din Europa pentru a cumpăra o a doua casă

Creșterea prețurilor pe principalele piețe imobiliare din Europa a fost printre cele mai ridicate din lume în ultimul an, potrivit companiei de consultanță imobiliară Knight Frank. Odată cu înăsprirea politcii monetare din ultima vreme, Europa a devenit, atât pentru cumpărarea unei proprietăți de vacanță, cât și pentru închiriere, tot mai convingătoare pentru cei interesați de achiziționarea unei locuințe, scrie CNBC.

„Pentru proprietarii a doua case, orașele din Europa oferă cultură și o bună calitate a vieții, în timp ce pentru investitori oferă o ocupare puternică a chiriașilor și costuri de achiziție relativ scăzute”, a declarat o reprezentantă Knight Frank.

Orașul Berlin din Germania a înregistrat cea mai puternică creștere a prețurilor în 2022, cu a apreciere a proprietăților de lux cu aproape 12,6%. Creșterea anuală plasează rata de creștere a capitalei germane cu mult înaintea altor orașe mari ale lumii, cum ar fi New York (7,3%), Hong Kong (3,1%) sau Londra (2,5%), scrie CNBC. Aprecierea prețului proprietăților a fost puternică în acest an și pe piețele imobiliare de lux din Edinburgh (11,2%), Dublin (10,2%), Zurich (10,2%) și Paris (8,9%).

„În trecut, interesul SUA s-a concentrat asupra orașelor care oferă cultură și conectivitate de la Roma la Paris și de la Barcelona la Florența”, a declarat Mark Harvey, șeful departamentului internațional al Knight Frank. „Acum vedem cum cumpărătorii din SUA vizează zonele tradiționale ”, a continuat el, precizând că există un interes tot mai mare pentru destinații precum Mallorca, Sardinia și sudul Franței.

Odată cu înăsprirea politicii monetare de către Rezerva Federală a SUA la o viteză mai rapidă decât cea a Băncii Centrale Europene , această creștere a dolarului ar putea fi programată să continue, făcând din Europa o destinație competitivă pentru investiții în viitorul apropiat.

Regiunile Toscana și Liguria din Italia, Coasta de Sud a Franței, Alpii francezi, Barcelona, ​​Marbella și Insulele Baleare din Spania se numără printre unele dintre cele mai căutate locații din Europa pentru a investi într-o proprietate, de vânzare sau închiriere, pe baza acestor criterii, potrivit Knight Frank.

Euro se tranzacționează în prezent la aproape paritatea cu dolarul, ceea ce înseamnă că cumpărătorii din SUA se bucură de o reducere de 15-20% la prețurile proprietăților în oricare dintre cele 19 țări membre ale zonei euro, comparativ cu iulie 2021, precizaează CNBC.