- PIB-ul României crește cu doar cu 0,9%/2024.
- Deficitul comercial are +13%/2024 vs 2023.
- CNP estimează că PIB-ul crește cu 2,5% în 2025.
Institutul National de Statistică anunță că PIB-ul României crește cu doar 0,9% în 2024 fată de 2023, o creștere care contrazice toate speranțele Guvernului, a Comisiei Europene, FMI sau a Băncii Mondiale care aşteptau o creştere între 2 şi 3% şi nu au anticipat un rezultat atât de slab.
Avansul e susţinut în special de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, activităţile de spectacole, culturale şi recreative şi sectorul administraţiei publice.
Agricultura, construcţiile şi tranzactiile imobiliare au contributii negative în creșterea PIB de anul trecut.
Industria şi sectorul IT and C nu au nicio contribuţie
Advertisment
Ce spune Dragoș Cabat pentru Aleph Business?
„Anul 2025 va fi un an complicat. Încă 2024 să nu uităm, a fost an electoral. Sigur, vrând nevrând și 2025 va fi an electoral în prima jumătate a lui, dar 2024 a fost an electoral cu multe alegeri. În general, atunci când sunt ani electorali, se fac promisiuni, se măresc salarii, se măresc pensii, se angajează în sistemul bugetar. Iar după aceea vine și scadența, în sensul că aceste cheltuieli care au fost făcute.
Ele rămân pe o perioadă nedefinită de acum încolo, nu le mai pot lua înapoi. Și trebuie să-ți duci cureaua din alte sectoare. Am avut un an cu o creștere economică foarte mică.
Titlurile zilei
Sigur, dacă ne comparăm cu Germania, care a avut scădere economică și a fost în o perioadă de recesiune, putem să spunem că am performat destul de bine, dar creșterea potențială a României este încă undeva între 2,5 și 3%. Deci orice creștere economică mai mică decât acest potențial înseamnă, de fapt, o cvasi-recesiune”, afirmă analistul financiar, Dragoș Cabat.
Ce contribuie la creșterea economică?
„Să nu uităm că această creștere economică pe care am avut-o de 0,9% în 2024 s-a bazat foarte mult pe banii din PNRR și, în general, pe banii veniți de la Uniunea Europeană și aceasta ar fi salvarea noastră și în 2025 pentru a avea o creștere economică pe care eu o văd undeva între 0,5 și 1%, nu mai mult de atât, doar dacă reușim să atragem toți banii care ne-au fost alocați nouă prin PNRR și de la Uniunea Europeană. E foarte complicat să ne plănuim lucrul acesta. Am văzut deja că sunt discuții ca banii care nu au fost folosiți la timp și România a folosit un foarte mic procent din banii care se cuvin de la Uniunea Europeană, banii aceștia vor fi realocați către industria de armament, către apărarea comună a Europei.”, continuă Dragoș Cabat pentru Aleph Business.
„Există ani de creștere economică și ani de stagnare, sau chiar de recesiune economică. România a evitat la limită, spuneam, recesiunea economică doar prin faptul că au venit mulți bani de la Uniunea Europeană și atunci am avut cum să investim, în special statul, a investit în proiecte de infrastructură și, mă rog, s-a produs și un mic efect acolo de multiplicare, adică s-a produs în toată economia românească, s-au produs mai multe bunuri. Consumul de asemenea a tras foarte mult în sus, dar consumul să nu uităm prin faptul că avem clar o diferență între ce poate produce industria, care nu a crescut deloc, a fost stagnantă în anul 2024, agricultura, care a fost pe minus, construcțiile, care au fost pe minus și consumul s-a bazat în principal pe importuri și mai puțin pe producția internă a României.”, adaugă el.
Ce urmează pentru 2025?
„Situația este normală, să spunem, pentru condițiile actuale, în condițiile în care în întreaga Uniune Europeană a avut creștere economică foarte modestă, de obicei chiar în România aveam atunci când era stagnare sau recesiune ușoară în Uniunea Europeană, în România aveam o recesiune gravă. De data aceasta am scăpat cu acest plus 0,8%, cum spuneam, datorită fondurilor europene care au venit și au venit foarte multe spre România, potențialul era de a veni mult mai multe, dar nu suntem în stare să îi atragem. Fără acești bani, 2025 va fi foarte complicat și e foarte posibil să avem chiar recesiune cu acești bani pe care i-am putea atrage de la Uniunea Europeană, așa cum spuneam, cel mult 0,5-1% creșterea primului, așa o văd eu pentru anul acesta.” spune Dragoș Cabat.