Creşterea economică de 5,8% din prima jumătate din 2022 a fost condusă de IT şi expansiunea comerţului, arată datele detaliate publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pandemia a accelerat puternic tendinţa deja existentă de digitalizare a companiilor şi populaţiei şi rezultatele se văd în expansiunea sectorului IT, care, împreună cu serviciile conexe, a ajuns să însemne jumătate din industria României.

„Aşa cum ne-a obişnuit, industria de tehnologie rămâne unul din pilonii creşterii economice a României. În ultimii 5 ani, ritmul de creştere a fost de 3 ori mai mare decât ritmul de creştere al întregii economii. Primul semestru al 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021 arată un progres al industriei de informaţii şi telecomunicaţii de 23,9% faţă de creşterea PIB-ului general cu numai 5,8%“, spune, pentru ZF, Gabriela Mechea, director executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), cea mai puternică organizaţie din industria naţională de înaltă tehnologie.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

În total, sectorul IT din România a generat o valoare adăugată brută (VAB) de 76 mld. lei, după expansiunea de două cifre în prima jumătate din 2022. Spre compa­ra­ţie, industria, care face un sfert din economia României, a generat o valoare adăugată brută de 154 mld. lei, mai arată sursa citată. Din cele 76 mld. lei, 42 sunt generate de industria propriu-zisă de IT&C, care a crescut cu aproape 24% an/an în prima jumătate din 2022. Restul de 34 mld. lei în­seamnă, în cea mai mare parte, servicii su­port sau activităţi tehnice, care au cunoscut o creştere ca VAB de 9%. Creşterea economică din prima jumătate din 2022 a fost condusă de asemenea şi de comerţ, care este cel mai mare sector economic.

„Industria de software şi servicii infor­matice din România depinde, în proporţie de peste 80-85%, de export, cea mai mare parte servicii informatice. Toată această industrie are, privit macro, o contribuţie importantă că valoare adăugată la PIB-ul României şi aşteptăm o creştere de 3-4 ori mai rapidă decât media economiei“, este de părere Eugen Schwab-Chesaru, vicepreşe­dinte al companiei de cercetare şi consul­tanţă Perre Audoin Consultants (PAC).