După ce a stat la început sub umbra recesiunii, reuniunea din acest an a Forumului Economic Mondial se încheie pe un ton de optimism. Elitele globale sunt resemnate cu privire la recesiune, care este aproape inevitabilă. Aceştia sunt totuşi optimişti că va fi una blândă, potrivit Washington Post.

O iarnă mai caldă decât era de aşteptat ajută Europa în criza ener­giei, economia chinezească se redes­chide, urmând să susţină întreaga eco­nomie mondială, inflaţia îşi înce­tineşte rit­mul de creştere.

„Dacă ar fi să descriu perspectiva FMI pentru 2023 pe scurt, aceasta ar fi că avem un an greu în faţă, dar există semne de rezistenţă”, a declarat Gita Gopinath, prim adjunct al direc­torului general al FMI.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

În pofida tonului de optimism, au apărut avertismente majore cu privi­re la schimbările climatice. Un grup de activişti pe climat, printre care Greta Thunberg, a protestat în Davos, cerând să se pună capăt noi­lor proiecte din domeniul combus­tibililor fosili.

Scoţând în evidenţă ipocrizia executivilor din sectorul petrolului şi gazelor, activiştii au atras atenţia că a venit timpul ca publicul să nu mai fie indus în eroare cu privire la criza climatică, potrivit Reuters, citat de Ziarul Financiar.

Reuniunea de la Davos a fost de asemenea o ocazie pentru marile bănci centrale să avertizeze că lupta cu inflaţia nu s-a terminat. Preşedinta BCE Christine Lagarde a avertizat că urmează noi majorări importante de dobânzi, declaraţii similare fiind făcute mai apoi de oficialii de top ai băncii centrale americane, notează Financial Times.

Participanţii la reuniune au lău­dat la unison pachetul de subvenţii verzi lansat de SUA. Însă Christine Lagarde a declarat că speră ca un război al subvenţiilor să poată fi evitat.

La Davos, Ucraina şi-a accelerat eforturile de a-şi asigura susţinere financiară pentru reconstrucţia ţării, relatează Reuters. De la începutul războiului, SUA şi aliaţii săi au acordat Ucrainei arme de miliarde de dolari, însă Kievul vrea mai mult. Acesta ţine de asemenea să se asigure că angajamentele pentru reconstrucţia sa nu sunt cuvinte goale.

Din Europa de est, Polonia a fost reprezentată la Forumul Economic Mondial de o numerousă delegaţie din mediul politic şi de afaceri. Preşedintele polonez a fost un partener de discuţii căutat. În centrul atenţiei s-a situat aşa-numita Casă Poloneză, scrie Deutsche Welle.

„Ideea înfiinţării Casei Poloneze în timpul Forumului i-a aparţinut preşedintelui. Ea se doreşte a fi un centru de stabilire a contactelor cu Polonia. În primul rând pentru comunitatea de business, dar şi pentru oamenii politici“, a explicat Sylwia Dalecka, care se ocupă de gestionarea acesteia din 2019, adică de la început.