• Confederațiile sindicale vor să se implice în discuțiile companiilor.
  • Anul trecut, Guvernul a stabilit Legea Dialogului Social.
  • Greva din învățământ e un fundal pentru instituirea noului OUG.

Guvernul se pregătește să adopte o Ordonanță de Urgență de modificare a Legii Dialogului Social, după ce de în noiembrie anul trecut, patronatele și sindicatele ajunseseră la un compromis.

Statul invocă pretextul strecurării unei erori în legea de anul trecut.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

„Las la o parte limbajul tehnic și spun cât se poate de deschis din partea Concordia că ceea ce vedem în acest OUG este dorința confederațiilor sindicale la nivel național sau sectorial de a intra cu bocancii în negocierile de la nivelul fiecărei companii.”, spune Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia.

Care e rolul Confederațiile sindicale aici? Să sprijine și să contribuie la formarea sindicatelor reprezentative la nivel de unitate, acolo unde angajații doresc asta, mai spune Șucu.

Practic, cu noile reguli, sindicatele sectoriale sau naționale vor avea drept de negociere și nu angajații companiei.

Dan Șucu: La nivel de companii, ne vom pierde interlocutorii legitimi, sindicatele, fie că sunt reprezentative sau nu. Greva din sistemul de educație e un fundal pentru schimbarea Legii Dialogului Social.

Concordia, în numele membrilor săi, a avizat negativ acest proiect de OUG la Consiliul Național Tripartit, în Comisia de Dialog Social și astăzi în Comitetul Economic și Social. Asocia își menține poziția.

Noul cadru al dialogului social pe care îl desenează acest OUG va conduce la o atmosferă dominată de grevă și conflicte de muncă, fără a putea garanta pacea socială, spune Dan Șucu.