Cursa dobânzilor la depozite se accentuează

Sursă foto: Profimedia

Cursa dobânzilor la depozite se accentuează, băncile ajungând să majoreze lunar dobânzile oferite pentru depozitele românilor, anunţă Ziarul Financiar.

Băncile îşi continuă majorările de dobânzi la depozitele la termen pentru populaţie, îndreptându-se spre un nivel de 10%, în condiţiile în care inflaţia se află în continuare la un nivel foarte înalt, iar presiunea este din ce în ce mai mare. Cele mai mari bănci din top 5 la nivelul sistemului bancar au început să urce dobânzile la depozite pentru populaţie mai sus, ajungând deja la intervale de 3,5%-5,5% pentru scadenţa la 3 luni, între 4%-6% pentru scadenţa la 6 luni în timp ce pentru scadenţa la 1 an (12 luni) ofertele sunt de 6-6,5%.

Banca Transilvania, liderul siste­mu­lui bancar local, a ajuns să ofere dobânzi la depozitele la termen pentru populaţie de 4,75% la scadenţa de 1 lună, 5% pentru scadenţa de 3 luni, 5,5% pentru 6 luni, 6% pentru 12 luni, 6,75% pentru 24 de luni şi 7% pentru 36 de luni. Ultima majorare a dobânzilor la depozite operate de bancă a fost la începutul lunii iulie.

Comparativ, în luna iunie dobânzile oferită de Banca Transil­vania erau cu 0,65 puncte procentuale, până la peste 1 punct pro­centual mai mici. Faţă de luna aprilie, creşterile sunt mult mia accentuate. În urmă cu trei luni banca oferea dobânzi la depozitele la termen pentru populaţie de 1,9% pentru scadenţa de 1 lună, 3,10% pentru 3 luni, 4% pentru 6 luni, 4% pentru 12 luni şi 3,8% pentru 24 de luni.

În ceea ce priveşte BCR, a doua cea mai mare bancă de pe piaţa locală, dobânda la depozitele la termen pentru populaţie în lei ajunge la 5,8% pentru scadenţele de 12 şi 24 de luni, dar clienţii trebuie să primească salariul sau pensia în contul BCR, iar depozitele trebuie să fie deschise online prin George pentru a beneficia de bonusul de 1,3% la depozitele respective. Prin urmare dobânda standard oferită de bancă este de 4,5% pentru aceleaşi scadenţe.