Lumea riscă „să rămână fără cupru” pe fondul creşterii deficitelor de ofertă şi cerere, potrivit Bank of America, iar preţurile ar putea atinge 20.000 de dolari pe tonă până în 2025, scrie CNBC.

Într-o notă, strategul de mărfuri al Bank of America, Michael Widmer, a evidenţiat că stocurile măsurate în tone se află acum la niveluri observate acum 15 ani, ceea ce înseamnă că acoperă în prezent puţin peste trei săptămâni de cerere. Acest lucru se întâmplă pe măsură ce economia globală începe să se deschidă.

„Legat de aceasta, prognozăm deficite ale pieţei cuprului şi scăderi suplimentare ale stocurilor, anul acesta şi următorul”, a spus Widmer.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Widmer a subliniat, de asemenea, că o creştere a volatilităţii care rezultă din scăderea stocurilor nu este lipsită de precedente, printre care nichelul în perioada 2006/7 când preţurile au cresccut cu peste 300%.

Având în vedere mediul fundamental şi stocurile epuizate, cuprul ar putea de dolari pentru prima dată în ultimul deceniu.

După deficitele din 2021 şi 2022, BofA se aşteaptă ca piaţa cuprului să se reechilibreze în 2023 şi 2024..

Odată cu redresarea economică mai largă, cererea de cupru este, de asemenea, stimulată de rolul său vital într-o serie de sectoare industriale în creştere rapidă, cum ar fi bateriile vehiculelor electrice şi semiconductorii.

Preţurile mărfurilor tranzacţionate la bursă au crescut cu 3% în aprilie, ducând la creşterea indicelui global cu 80% din aprilie 2020.