Încă de anul trecut, guvernul a anunţat că ia în considerare eliminarea facilităţilor fiscale acordate prin Ordonanţă de urgenţă. Adică scutirea angajatorului din construcţii de la plata contribuţiilor sociale între 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028, reducerea contribuţiilor sociale ale salariaţilor cu 3,75% şi un salariu minim brut de 3.000 de lei pentru angajaţii din acest domeniu.

Acum, intervin noi propuneri. Cum vede sectorul construcțiilor noile modificări fiscale publicate de Ministerul Finanțelor? Eliminarea totală a facilităţilor ar crea probleme majore, dar reducerea lor nu. Ideal ar fi fost, totuşi, ca pragul până la care se acordă facilităţile să fie 15.000 de lei, nu 10.000 de lei.

O spune Cristian Erbașu, președinte al Federației Patronatelor Societăților din Construcții.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

“Înainte de a vă spune impactul de acum, vreau să vă spun impactul care a fost în 2019. Încasările la stat au fost mult mai mari decât în 2018, deși s-au acordat facilități fiscale. Deci a fost o măsură prin care s-a scos de la negru și gri extrem de mult într-o industrie în care oricum această practică, din nefericire, există în toată lumea, chiar și în cele mai dezvoltate state. Iar al doilea lucru – am observat în perioada de pandemie că acest domeniu al construcțiilor a reprezentat unul din puținele motoare care au funcționat, alături de IT, mai ales în primul an și jumătate.”, a povestit Cristian Erbașu, președinte FPSC.