• Piața românească de M&A în T1 2025 înregistrează o scădere a volumului și valorii tranzacțiilor față de T4 2024, dar marchează un nivel record al ponderii investitorilor financiari (16%) și o stabilitate a activității inbound.
  • Cele mai mari tranzacții publice includ achiziția portofoliului logistic P3 de către CTP (280 mil. dolari) și cumpărarea Victoria Center de către Solida Capital (31,7 mil. dolari), în timp ce tranzacțiile outbound românești continuă să crească.
  • Sectoarele cele mai active sunt Imobiliare, Sănătate, Tehnologie și Producție Avansată, iar investitorii români își consolidează prezența internațională, ce reflectă un apetit tot mai mare pentru extindere externă.

Piața din România înregistrează în primul trimestru al anului 2025 un total de 51 de tranzacții, cu o valoare combinată estimată la 1 miliard de dolari. Acest volum reflectă o scădere de 25% în numărul tranzacțiilor și de 29% în valoare față de trimestrul anterior, T4 2024, când se raportează 68 de tranzacții cu o valoare de 1,4 miliarde de dolari. O cauză importantă a acestei scăderi este debutul lent al anului, luna ianuarie este cea mai slabă din septembrie 2023 încoace, cu doar 10 tranzacții, potrivit unui raport EY, citat de ZF.

O altă caracteristică a T1 2025 este proporția record de tranzacții cu valoare nedivulgată (84%), ceea ce influențează negativ valoarea totală estimată a pieței.

Care sunt cele mai mari tranzacții?

Cea mai valoroasă tranzacție cu sumă publicată este achiziția portofoliului de logistică al P3 Group de către CTP din Olanda, pentru 280 milioane de dolari. CTP realizează și în anul anterior o tranzacție semnificativă, când cumpără cinci parcuri industriale de la Globalworth pentru circa 184 milioane de dolari.

Titlurile zilei

BET CREȘTE CU 2,4% ÎN 2025
CHISĂLIȚĂ E NOUL PREȘEDINTE ROMGAZ
BET CREȘTE CU 0,3% MARȚI
CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
LYFT CUMPĂRĂ FREE NOW pentru 175 mil. €
CE URMEAZĂ PENTRU 3DINBOX ÎN 2025?

Pe locul doi se situează tranzacția prin care Solida Capital cumpără clădirea de birouri Victoria Center de la Macquarie Group, pentru 31,7 milioane de dolari. EY oferă servicii de due diligence financiar și fiscal în această achiziție.

Care e profilul investitorilor?

Investitorii strategici domină piața și reprezintă 80% din totalul tranzacțiilor. Totuși, investitorii financiari ating un nivel record de participare, cu 16% din volum, stimulați de fonduri de capital privat străine care își diversifică investițiile în domenii precum sănătatea, energia regenerabilă, imobiliare și industria petrolieră și gazieră.

Conform analiștilor EY, această creștere poate marca începutul unei reechilibrări structurale a pieței locale, ce se aliniază trendurilor din alte țări din Europa Centrală și de Est, unde investitorii financiari reprezintă 20-25% din tranzacții.

Care e distribuția geografică a tranzacțiilor?

Ponderea tranzacțiilor interne scade de la 51% în T4 2024 la 43% în T1 2025, în contextul creșterii achizițiilor externe realizate de investitori români.

Tranzacțiile inbound rămân constante la 43%, cu Statele Unite pe primul loc (patru tranzacții), urmate de Marea Britanie (trei tranzacții), ceea ce marchează revenirea acesteia după o pauză de doi ani post-Brexit. Germania și Polonia se află pe locul al treilea, cu câte două tranzacții fiecare.

Investitorii români realizează cinci tranzacții outbound, ce reprezintă 10% din total și consolidează tendința observată în 2024. Printre cele mai notabile se numără investiția minoritară a Morphosis Capital în Endurosat, achiziția BitDefender a BitShield Malaysia și preluarea clinicii All Clinic din Moldova de către Med Life.

Care e distribuția pe sectoare?

Sectorul Imobiliare, Ospitalitate și Construcții înregistrează cel mai mare număr de tranzacții (nouă), urmat de Sănătate, Tehnologie și Producție Avansată, fiecare cu câte șase tranzacții.

Produsele de Consum și Retail, alături de Energie și Utilități, au câte cinci tranzacții fiecare. Sectorul Mobilitate raportează patru tranzacții, ce includ achiziția unor dealeri auto de lux (Ferrari, Aston Martin, Dallara și Morgan) de către Holland Automotive Group din Canada.

Care sunt tranzacțiile notabile anunțate în aprilie?

În afara intervalului T1 2025, dar semnificativă pentru contextul pieței, este tranzacția prin care CVC, susținut de grupul Mehilainen din Finlanda, achiziționează Regina Maria Group de la MidEuropa. Această tranzacție, estimată de presă la peste 1,4 miliarde de dolari, se clasează printre cele mai mari din istoria pieței M&A din România.