Rusia a invadat Ucraina din 3 direcții, iar militarizarea Mării Negre a servit ca platformă pentru atacurile rusești venite din sud. Militarizarea afectează în mod direct și transportul maritim de bunuri și mărfuri.

“Blocada pentru porturile ucrainene a început cu câteva zile înainte de invazie. Au încercat să blocheze de facto exporturile ucrainene. Ca să înțelegem dimensiunile, doar prin portul de la Odessa, nu vorbim de Marea Azov, doar de cele de la Marea Neagră, treceau 60% din exporturile Ucrainei. Din aceste 60%, 90% din exporturile de grâne erau transportate pe mare.

Avem nevoie de revenirea patrulării maritime a navelor NATO pe care o aveam înainte. În acest fel, navele rusești pot fi controlate și au mai puține posibilități de manevră în apele neutre, chiar dacă nu intră în apele teritoriale ucrainene.”, a declarat Hanna Shelest, director progame de studii de securitate, Ukrainian Prism.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Consiliul Internațional pentru Cereale și-a redus, de altfel, estimarea exporturilor globale de cereale pentru anul curent, cu 9 milioane de tone, ca urmare a scăderii fluxurilor de porumb și grâu din regiunea Mării Negre. Militarizarea Mării Negre afectează, direct sau indirect, și cele 3 state membre NATO cu ieșire la Marea Neagră: România, Bulgaria și Turcia. Iar Turcia jocă un rol foarte important în prezent, pentru că, în baza Convenției de la Montreaux, interzice accesul navelor rusești prin strâmtoarea Bosfor, dacă nu sunt înregistrate în Marea Neagră.

“Turcia a încercat în toți acești ani să păstreze un echilibru între Federația Rusă și Ucraina, în primul rând din cauza interesului lor național. Dar în marile probleme, ca suveranitatea, integritatea teritorială, drumul Ucrainei către NATO, securitatea la Marea Neagră sau drepturile tătarilor din Crimeea, au fost cu totul de partea Ucrainei.”, a declarat Hanna Shelest, director progame de studii de securitate, Ukrainian Prism.

“Avem un parteneriat strategic cu Turcia, relațiile sunt foarte strânse, își fac partea lor de treabă așa cum au făcut mereu.”, a declarat Iulian Chifu, consilier al premierului României.

O implicare a Chinei nu poate fi neglijată, chiar dacă, la nivel declarativ, Beijingul dezaprobă conflictul din Ucraina. Însă Iulian Chifu, consilier pe probleme de securitate al premierului, nu vede o implicare directă a Chinei în efortul de război
al Rusiei.

“Comerțul dintre China și Rusia reprezintă 3% din total. Comerțul dintre China și țările UE este 30%, comerțul dintre China și USA este 25%. Ce va alege China? Fără discuție, va plăti China factura Rusiei pentru război? Niciodată.”, a mai adăugat Iulian Chifu, consilier al premierului României.