Cum afectează costurile mai mari la energie din luna septembrie cea mai mare economie europeană ?

Declinul activităţii economice din Germania s-a adâncit în septembrie, arată un sondaj preliminar prezentat vineri, în condiţiile în care costurile mai mari cu energia au afectat cea mai mare economie europeană, scrie Reuters.

Indicele compozit flash al S&P Global Purchasing Managers’ Index (PMI), care urmăreşte atât sectorul manufacturier, cât şi cel al serviciilor, care împreună reprezintă mai mult de două treimi din economia Germaniei, a scăzut la 45,9 în septembrie, de la 46,9 înregistrată în august.

Septembrie marchează a treia lună consecutivă în care indicatorul a scăzut sub pragul de 50 care separă creşterea de contracţie, precum şi cea mai mică cifră, dacă se confirmă într-o valoare finală, din mai 2020.

Separat, indicele de producţie a scăzut la 48,3 de la valoarea finală 49,1 în august. Indicele serviciilor a scăzut la 45,4 de la 47,7 în august.

„Economia germană pare că se va contracta în trimestrul al treilea şi, având în vedere că PMI arată că încetinirea se accentuează în septembrie, iar indicatorii sondajului se deteriorează şi ei, perspectivele pentru trimestrul al patrulea nu arată bine nici în cazul trimestrului al patrulea”, a declarat Phil Smith, director asociat economic la S&P Global Market Intelligence.