• Taxele de 25% pentru sectorul auto intră în vigoare în 3 aprilie.
  • România nu exportă către SUA mașini fabricate în România.
  • Companiile de componente sunt afectate, indirect, de tarife.
  • Europa are un volum de 757.654 autoturisme exportate în SUA/2024.
  • Valoarea acestora se ridcă la 38,9 miliarde euro.
  • Orice produs care intră în SUA are o taxă de 10%.
  • Tariful universal de 10% intră în vigoare în 5 aprilie.
  • Tarifele de peste 10% intră în vigoare din 9 aprilie.
  • SUA taxează UE cu 20%, Japonia cu 24%, Vientam cu 46%.
  • Trump impune un tarif total de 54% pentru China, din 9 aprilie.
  • Mexicului și Canadei nu li se vor adăuga taxe adiționale.
  • UK, Brazilia, Australia, Turcia, Arabia Saudită, EAU au taxe de 10%.
  • Ursula von der Leyen: Europa e pregătită să răspundă.
  • Mexic nu are în plan să impună tarife de retorsiune Statelor Unite.
  • China cere anularea imediată a tarifelor anunțate de Trump.
  • China spune că va lua contramăsuri dacă tarfiele nu-s anulate.
  • China: Ne vom proteja propriile drepturi și interese.

Tarifele impuse de Trump pentru mașinile și piesele auto importate din Uniunea Europeană nu afectează direct industria auto din România, pentru că România nu are activități comerciale directe cu SUA.

Asociația Constructorilor Auto din România spune însă că sunt afectate companiile auto din UE și cele din SUA, dar și, indirect, cele de componente din țara noastră.

ACAROM dă drept exemplu aici Bosch, care exportă calculatoare de gestiune motor atât în Mexic și SUA, cât și în Germania pentru asamblare pe vehicule cu posibilă destinație SUA. La fel și în cazul Draxlmaier (cablaje) sau Continental (anvelope, electronice).

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU IMM-URI?
BNR RĂMÂNE PRUDENTĂ
Prețul petrolului crește cu peste 1%
China promite să lupte până la capăt împotriva SUA
În februarie 2025, cifra de afaceri din retail scade cu 1%
GREENBRIER ÎNCHIDE FABRICA DIN ARAD

La nivel de componente și piese auto, valoarea totală a exporturilor din UE e la un nivel de aproximativ 7 miliarde euro. Uniunea Europeană importă din SUA componente de două miliarde euro.

Ce spune Adrian Sandu, secretar general al ACAROM, pentru Aleph Business?

Cum afectează tarifele lui Trump industria auto din România, pe partea companiilor de componente?

Aici sunt două aspecte. Unu, avem automobile produse în România și avem componente produse în România. Automobilele nu se fabrică cu specificația Statele Unite, deci nu sunt exportate în Statele Unite, ci doar pe piețe din Europa și adiacente Europei. În ceea ce privește componentele auto, sunt două feluri de exporturi către Statele Unite. Companii care exportă direct componente către uzine din Statele Unite, care asamblează vehicule și care au ca destinație finală piața din Statele Unite. Și aici avem câteva companii. Și companii care fabrică componente în România, le exportă către alte filiale ale lor din Europa și se asamblează pe vehicule, uzine ale fabricanților de vehicule, vehicule care mai apoi sunt exportate în Statele Unite. Sunt circa 750.000 de vehicule care se exportă anual din Uniunea Europeană către Statele Unite iar o mare parte din acestea au componente fabricate în România. Așa cum spunea și domnul profesor mai devreme, industria auto este una extrem de bine dezvoltată la nivel mondial, globalizată, este un sector globalizat.

Nu poți să fabrici un vehicul care să fie competitiv ca preț având toate componentele într-o singură țară, deci aprovisionându-te cu componente dintr-o singură țară. Ceea ce încearcă administrația Trump să facă, să revitalizeze producția de componente în Statele Unite, considerăm că va duce până la urmă la o creștere a prețului de producție al vehiculelor în Statele Unite, astfel încât nu vor mai fi atractive pentru piața americană. De aceea toți producătorii de vehicule, în fie că sunt europeni, japonezi, coreeni, chinezi, americani, au căutat și caută în continuare să fabrice vehicule și componente, să se aprovizioneze cu componente din zone, acolo unde acestea pot fi fabricate la costuri mai mici, la un nivel de calitate similar sau chiar mai ridicat, astfel încât să producă vehicule într-un mod competitiv. Automat revenind la întrebarea dumneavoastră, o lipsă de atractivitate a produselor fabricate în Europa pe piața din Statele Unite, cauzată de creșterea acestor taxe cu 25%, va duce la o scădere a nivelului de producție pentru aceste vehicule și implicit la o scădere a nivelului de producție de componente, ceea ce înseamnă că indirect este posibil ca și fabricanții de componente din România să fie afectați”, spune el.

Care sunt perspectivele pentru industria auto din România în acest context economic și cum poate țara să se adapteze la noile realități ale comerțului internațional?

„Noi trebuie să spunem foarte clar că la nivel european suntem în Asociația Construcțiilor Europene de Automobile și solicităm în continuare discuții. Deci Comisia Europeană a Reprezentanței trebuie să intre în discuții detaliate cu reprezentanții administrației Trump în așa fel încât să se ajungă la un consens, la o înțelegere. Știm cu toții care e politica administrației Trump. Întâi aruncă pe piață anumite tarife, aspecte și apoi negociează. Așa am văzut și în ceea ce privește Mexicul și Canada și taxele impuse la importul de componente și vehicule din Mexic și Canada. Am văzut că după aia au fost anulate sau amânate. La fel trebuie să mai spunem un lucru. Schimburile comerciale între Statele Unite și Europa în ceea ce privește industria auto s-au făcut până acum la un nivel de taxare mediu de 2%. Să treci de la 2% la 25% înseamnă o tulburare a acestor piețe, atât a Statelor Unite cât și a Uniunii Europene. Noi nu ne dorim neapărat o retaliiere, un răspuns de dur al Uniunii Europene în ceea ce privește taxarea, ci ne dorim un dialog astfel încât să ajungem la o relație win-win.

În acest moment relația e lose-lose de ambele părți. Vor pierde și companiile americane care vor importa componente mai scumpe, dar și automat prețul acestor componente se va duce în prețul vehiculelor fabricate în Statele Unite care va crește și vor pierde și companiile europene fiindcă automat nivelul de producție e posibil să scadă. Este o relație lose-lose. Nu va câștiga nimeni în această direcție. Rămâne de văzut într-o lună, o lună jumate, două, trei luni cum vor reacționa companiile americane impactate, cum va reacționa Comisia Europeană, care va fi rezultatul dialogului și a negocierilor între administrația Trump și conducerea Comisiei Europene astfel încât mai există o speranță că se poate ajunge la un consens și ne putem dezvolta în continuare pe direcția începută deja cu 100 de ani în urmă, ca să nu spunem mai mult”, adaugă el.