Croaţia, țară care a aderat la Uniunea Europeană abia în 2013 şi care a ieşit dintr-un război în anii ’90, intră oficial în zona euro. România, deşi în 2015-2016 îndeplinea toate criteriile pentru a adopta moneda euro, a ratat şansa şi acum nu mai îndeplineşte nici măcar un criteriu de convergenţă.

În acest moment, potrivit datelor Eurostat, România se află mai sus ca PIB per capita, raportat la paritatea puterii de cumpărare, decât Grecia, care este în zona euro, dar şi decât Croaţia sau Bulgaria, care este în grafic pentru a adopta moneda euro din 2024.

Adoptarea monedei euro nu este însă un moft. Toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Danemarcei, au ca obligaţie adoptarea monedei euro. Însă fiecare stat membru trebuie să îndeplinească patru criterii econo­mice: stabilitatea cursului de schimb, a preţurilor, finanţe publice solide şi criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Am discutat subiectul cu Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale.

“Când aveam toate cele patru bifate probabil că n-am avut ambiția politică, asta ne-a lipsit. Trebuiau doar un pic împinse lucrurile înainte pentru că fără ambiția politică nu reușești și acum probabil că am avea ambiția politică, dar nu mai avem criteriile cele patru pe care le spuneați.”, a povestit Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale.