După hoteluri, restaurante, spa-uri, brutării, o oţelărie şi o cen­trală energetică, a venit rândul cofe­tăriilor şi teatrelor din Ungaria să resimtă povara crizei energiei şi inflaţiei.

Din ce în ce mai puţini oameni vor cumpăra îngheţată, iar preţurile energiei şi materiilor prime sunt în creştere dramatică. Prăjiturile s-au scumpit deja dramatic, notează Daily News Hungary.

Multe companii caută metode de a face economii, însă majoritatea nu pot evita scumpirile, programele mai scurte de lucru sau chiar şi închiderea parţială sau completă. Pentru unele segmente ale populaţiei, dulciurile devin un lux.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

Cofetăriile se aşteaptă la o creş­te­re de 6 sau 10 ori a costurilor, 86% dintre acestea simţindu-se ameninţa­te de situaţia actuală. Acest lucru în­seamnă din păcate că un număr mare din cofetăriile ungare se vor închide în viitorul apropiat.

O altă victimă a facturilor uriaşe la energie este un teatru cu o vechi­me de 100 de ani, potrivit Fortune.

Teatrul Erkel din Budapesta va fi închis pe perioada iernii, managerii acestuia preferând să ia această de­cizie disperată decât să plătească fac­turile la energie.

Şi a doua mare centrală de ener­gie a Ungariei, Matra, a decis să-şi suspende operaţiunile din cauza crizei energiei.

Hotelurile din Ungaria întâm­pină dificultăţi majore în condiţiile în care inflaţia continuă să crească.

Pre­ţurile uriaşe ale utilităţilor le-ar putea forţa pe multe să se închidă. Acestora le este imposibil să transfere toate costurile suplimen­tare către oaspeţi.

Multe hoteluri se vor închide temporar, astfel de închideri putând fi aşteptate din octombrie sau ianua­rie până în aprilie-mai.

Problema facturilor la energie este complicată de inflaţie.

Scumpirea energiei loveşte pu­ter­nic în întregul sector HoReCa al Ungariei, restaurante, cafele, pizzerii şi puburi confruntându-se cu pro­bleme similare.

Şi spa-urile din Ungaria se închid din cauza crizei energetice. Până la jumătate din spa-urile Ungariei s-ar putea închide din toamnă până în prima jumătate a anului viitor.

Oţelăria Dunaffer, una dintre cele mai mari companii industriale ale Ungariei, a fost de asemenea forţată să-şi închidă producţia.

Compania întâmpină dificultăţi de multă vreme. Pandemia urmată de războiul din Ucraina şi mai apoi criza energiei au adus „Dunaffer în­tr-o situaţie în care grupul nu mai poate lupta singur“, au anunţat ofi­cialii companiei, cerând intervenţia statului.

Guvernul Ungariei va analiza situaţia oţelăriei şi propune măsuri pentru salvarea acesteia, au anunţat recent oficialii.