- Piața vinurilor organice atinge 11,87 mld. $ în 2024.
- Până în 2030, piața ajunge la 21,48 mld. $.
- Europa deține 77,5% din piața globală de vin.
- SUA înregistrează cea mai rapidă creștere în America de Nord.
- Vinul roșu organic generează 61,9% din venituri în 2024.
- Vinul organic îmbuteliat acoperă 91,1% din vânzări.
- Canalele de retail asigură 61,4% din distribuția vinului organic.
- Millennials și Gen Z impulsionează consumul de vin natural.
- Ambalajele ecologice de vin câștigă teren rapid.
- Estimare: Vinul alb organic crește cu un CAGR de 9,9% până în 2030.
- Estimare: Vinul la doză înregistrează un CAGR de 14,2% între 2025-2030.
- Turismul viticol susține cererea de vin organic.
- Vinurile organice atrag consumatorii preocupați de sănătate.
- Producătorii locali de vin preferă strugurii organici.
Piața globală a vinurilor organice atinge aproape 12 miliarde de dolari în 2024 și are estimări de peste 21 de miliarde până în 2030, conform unui raport Market Analysis
Advertisment
Piața globală a vinurilor organice crește cu un ritm de peste 10% anual.
Europa domină, cu 77,5% din piață, dar SUA și noile piețe vin puternic din urmă.
Titlurile zilei
Vinul organic atrage tot mai mult consumatorii tineri, preocupați de sănătate, sustenabilitate și calitate.
Vinul roșu organic e vedeta, dar și ambalajele eco și canalele online schimbă regulile jocului.
Ce spune Cristian Jugrestan, fondator, Vinăria Jugrestan?
„În principiu, când vorbim de organic, biologic, vorbim de ceva cât mai curat, cu puțină intervenție. Și aici mă refer nu doar tehnologică, ci și intervenție de adaos de produse chimice sau produse de sinteză. Un vin ecologic înseamnă a încerca să crești strugurii, nu doar cu dragoste, să îi crești cu responsabilitate și astfel fel încât procesul lor de coacere și de metamorfozare în vin să fie cât mai curat și cu puțină intervenție.
După cum văd și la noi în țară, există un trend în creștere. Chiar cel mai tânăr segment al pieții, consumatorii tineri, ei sunt tot mai orientați, fiindcă sunt mai la curent cu noutățile și, bineînțeles, cu condițiile de a ne raporta la mediu. Trendul în creștere a prins o cotă mare din piață în Occident. Se apropie și de noi, inclusiv noi am trimis, ne-au fost cerute niște probe de vinuri pentru Spania, au fost foarte apreciate vinurile. Se dorește tot mai mult vin curat pe piață.
Ok, tendința pieței în creștere spre vinuri ecologice, în schimb vinurile convenționale sunt foarte prezente și consumatorul mai puțin educat în consumul vinului nu prea știe de ce ar trebui să aleagă o parte sau alta și merge spre ceea ce primește, fiindcă, bineînțeles, prin reclame, prin tot felul de măsuri de prezentare a produselor industriale pe piață sunt foarte ușor de găsit și foarte accesibile din punct de vedere al prețului.
Dar în următorii cinci ani aș zice că la noi în țară se va vedea o schimbare mult mai mare decât ne-o putem imagina acum, deoarece sunt tot mai mulți producători mici și medii care sunt orientați spre așa ceva, având în vedere și condițiile climatice în continuă dezvoltare, adică noi ne îndreptăm spre un potențial tot mai mare al calității vinurilor din țară. Bineînțeles, în anumite zone trebuie avut în vedere foarte bine culesul, momentul culesului, dar în câțiva ani o să vedem o creștere, zic eu, pe piața românească a producătorilor, a consumului și de ce nu am putea fi chiar un model în viitorul apropiat în acest sector al vinurilor și al viticulturii”, spune el.