Creditul comercial, principala modalitate prin care se finanţează majoritatea firmelor româneşti, a devenit o adevărată bombă cu ceas care riscă să ducă la o explozie de insolvenţe şi falimente, sunt de părere consultanţii Sierra Quadrant.

Creditele comerciale reprezentau anul trecut echivalentul a 430 miliarde de lei, per total în economie, de 3,5 ori mai mult decât creditele bancare, de 123 de mld. de lei. Durata medie de plată a facturilor a crescut la 145 de zile, faţă de 120 zile în 2020, dar sub nivelul record din 2012, de 201 zile.

Cele mai mari restanţe, ca pondere în total, sunt în industria prelucrătoare, 26%, comerţ, 18,9% şi energie, 16,3%. Datoriile neplătite la termen faţă de furnizori, care reprezintă peste 55% din totalul plăţilor restante, au depăşit 50 miliarde de lei în 2021, iar în acest an ar putea trece de nivelul record stabilit în 2012, de 60,5 miliarde lei.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Am discutat subiectul cu Gabriel Biriș, avocat de business.

“Creditul comercial este o componentă extrem de importantă de finanțare a bunului mers al economiei. Ea se bazează pe încrederea furnizorului, adică a celuia care vinde, că în momentul în care a dat marfa sau a prestat serviciul, a emis o factură cu plata la termen, acea factură este plătită la termen. În astfel de perioade de criză și cu creșteri de dobânzi, apare tentația datornicului să nu plătească. Iar asta duce la gripare pe lanț.”, a povestit Gabriel Biriș, avocat de business.