•  Creditele noi acordate de băncile din România populaţiei şi companiilor au ajuns la 30,5 miliarde lei în primul trimestru din 2023.
  • Creditarea a fost impulsionată de creditele accesate de companii, cu o pondere de 61,6% în totalul creditelor noi acordate.
  • Astfel, în primul trimestru din 2023 companiile au contractat credite totale, indiferent de monedă, în valoare de 18,79 miliarde lei.

Creditele noi acordate de băncile din România populaţiei şi companiilor au ajuns la 30,5 miliarde lei în primul trimestru din 2023, în creştere cu peste 7,77% comparativ cu nivelul împrumuturilor noi accesate în aceeaşi perioadă din anul 2022, când nivelul atins a fost de 28,3 miliarde lei.

Creditarea a fost impulsionată de creditele accesate de companii, cu o pondere de 61,6% în totalul creditelor noi acordate, potrivit informaţiilor centralizate de platforma Dreptul La Banking creată de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi citată de Ziarul Financiar.

Astfel, în primul trimestru din 2023 companiile au contractat credite totale, indiferent de monedă, în valoare de 18,79 miliarde lei.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Totuşi, în comparaţie cu anul trecut, se constată un apetit mai crescut pentru accesarea de către companii a creditelor în valută. Astfel, creditele în valută contractate de companii s-au cifrat la 10 miliarde echivalent lei, iar cele în moneda naţională la 8,7 miliarde lei.

„În primele trei luni ale anului, am asistat la creşterea apetitului firmelor pentru creditele în euro, astfel că acestea s-au cifrat la 8,7 miliarde echivalent lei. Şi creditele în dolari au crescut, în perioada menţionată, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 1,34 miliarde echivalent lei”, spun oficialii ARB.

În perioada ianuarie-martie 2023, populaţia a accesat credite noi în valoare de aproape 11,7 miliarde lei, ponderea în totalul împrumuturilor noi fiind de 38,4%.

Repartiţia pe monede arată că populaţia a accesat aproape numai credite în lei, în proporţie de aproape 96,7%.

„La creditele în lei pentru populaţie se constată o uşoară contracţie a împrumuturilor accesate, în comparaţie cu valoarea raportată anul trecut, pe fondul situaţiei generate de creşterea inflaţiei”.

Repartiţia pe monede a creditelor noi acordate arată că, din totalul de 30,5 miliarde lei, 65,7% reprezintă ca pondere împrumuturile în lei, 29,8% este ponderea creditelor în euro şi restul de 4,4% în dolari. În ceea ce priveşte creditele în euro, 96,1% din valoarea totală a acestora a fost contractată de persoanele juridice. Creditele noi în dolari, acordate în trimestrul întâi din 2023, au fost contractate aproape integral de persoanele juridice.

În decembrie 2022, indicatorul de solvabilitate al băncilor din România a ajuns la 21,83%, de două ori şi jumătate peste minimul solicitat, fapt care arată că sistemul bancar local se află într-o poziţie prudenţială şi financiară adecvată, mai toţi indicatorii fiind situaţi peste mediile sistemelor bancare din Uniunea Europeană.

În acelaşi timp, rata creditelor neperformante a continuat trendul descendent, fiind de 2,65% la finele anului 2022, tendinţa fiind de aliniere spre media europeană.