Credit Suisse se aşteaptă să piardă miliarde de franci din cauza retragerii clienţilor bogaţi

Credit Suisse se aşteaptă să înregistreze o pierdere mare în ultimele trei luni ale anului, continuând să piardă miliarde de franci, în condiţiile în care clienţii bogaţi renunţă la serviciile băncii elveţiene, aflată în dificultate, scrie Reuters.

Credit Suisse a semnalat că este pe cale să înregistreze o pierdere înainte de impozitare de până la 1,5 miliarde de franci elveţieni (1,58 miliarde de dolari) în trimestrul al patrulea şi a dezvăluit că clienţii bogaţi au făcut retrageri majore, ceea ce a dus la o scădere mare a lichidităţii, încălcând unele limite de reglementare.

Preşedintele Axel Lehmann a subliniat că aprobarea acţionarilor, miercuri, a majorării de capital planificate de 4 miliarde de franci elveţieni de la investitori, ca fiind „un nou pas pozitiv în construirea noului Credit Suisse”.

„Ne concentrăm în întregime pe implementarea priorităţilor noastre strategice”, a spus el, promiţând un viitor mai luminos şi profitabil.

Dar acţionarii şi analiştii au fost deranjaţi de evaluarea băncii cu privire la amploarea problemelor sale, precum şi de ritmul în care clienţii bogaţi şi-au retras economiile şi investiţiile.

Credit Suisse a declarat, la sfârşitul celui de-al treilea trimestru, că s-a confruntat cu o retragere de 6% din active. Banca a precizat că această tendinţă în divizia de gestionare a averilor, care se adresează clienţilor bogaţi, s-a îmbunătăţit de atunci, dar încă nu s-a inversat.

Analiştii de la Vontobel au estimat că amploarea acestor retrageri se ridică la aproximativ 84 de miliarde de franci elveţieni.

Ca urmare, banca a fost nevoită să apeleze la rezervele de lichiditate, coborând sub anumite cerinţe minime de reglementare, deşi a declarat că cerinţele sale de bază de lichiditate şi finanţare au fost respectate.

Majorarea de capital a Credit Suisse va fi folosită pentru a finanţa restructurarea sa, o încercare de redresare după cea mai mare criză din istoria de 166 de ani a băncii.

Instituţia a fost lovită de o serie de scandaluri şi pierderi, inclusiv o pierdere de 5,5 miliarde de dolari din cauza destrămării firmei de investiţii americane Archegos. De asemenea, a fost nevoită să îngheţe fonduri de finanţare a lanţului de aprovizionare în valoare de 10 miliarde de dolari legate de finanţatorul britanic insolvabil Greensill.

Cea de-a doua mare bancă din Elveţia a declarat că încetinirea generală a afectat banca sa de investiţii, ceea ce a sporit presiunea asupra grupului.

O pierdere înainte de impozitare în trimestrul al patrulea de până la 1,5 miliarde de franci elveţieni, este substanţial mai rea decât pierderea de 342 de milioane de franci din trimestrul al treilea. Ea se adaugă la o pierdere de 1,94 miliarde de franci până acum în acest an.

La sfârşitul lunii octombrie, Credit Suisse a dezvăluit un plan de reducere a mii de locuri de muncă şi de reorientare a atenţiei sale de la serviciile bancare de investiţii către gestionarea averilor, mai puţin turbulentă.