Contracţia economică în Regatul Unit din 2023 va fi aproape la fel de profundă ca cea a Rusiei, se aşteaptă economiştii, deoarece o scădere bruscă a nivelului de trai al gospodăriilor afectează dur activitatea economică.
Advertisment
În perspectiva macro pentru 2023, Goldman Sachs a prognozat o scădere de 1,2% a PIB real al Regatului Unit în cursul acestui an, cu mult sub toate celelalte economii majore din G-10 (Grupul celor zece). Aceasta va fi urmată de o expansiune de 0,9% în 2024, anticipează compania.
Cifra plasează Marea Britanie la doar o mică distanţă faţă de Rusia, despre care Goldman Sachs prevede o scădere de 1,3% în 2023, deoarece continuă să ducă războiul împotriva Ucrainei şi să înfrunte sancţiunile economice punitive din partea puterilor occidentale. Aceasta va fi urmată de o expansiune de 1,8% în 2024, sugerează cifrele Goldman, citate de Ziarul Financiar.
Titlurile zilei
Gigantul de pe Wall Street prognozează expansiuni de 1% în SUA în 2023 şi 1,6% în 2024. Germania – următoarea cea mai proastă performanţă dintre marile economii după Rusia şi Marea Britanie – se aşteaptă să înregistreze o contracţie de 0,6% în acest an, apoi să se extindă cu 1,4% în anul viitor.
Proiecţiile Goldman Sachs pentru Regatul Unit sunt sub ceea ceea ce se consideră ca fiind un consens pe piaţă, şi anume, contracţie de 0,5% în 2023 şi o expansiune de 1,1% în 2024. Cu toate acestea, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a estimat, de asemenea, că Regatul Unit va rămâne semnificativ în urma altor naţiuni dezvoltate în următorii ani, în ciuda faptului că s-au confruntat cu aceleaşi turbulenţe macroeconomice, apropiind Londra ca performanţă mai mult de Rusia decât de restul G-7.
Zona euro şi Regatul Unit sunt ambele deja în recesiune, au concluzionat economistul şef Goldman, Jan Hatzius şi echipa sa, deoarece ambele au suferit o „creştere mult mai mare şi mai de lungă durată a facturilor la energie pentru uz casnic” care va duce inflaţia la vârfuri nemivăzute.
„La rândul său, inflaţia ridicată va influenţa venitul real, consumul şi producţia industrială. Estimăm scăderi suplimentare ale venitului real de 1,5% în zona euro până în trimestrul I 2023 şi de 3% în Regatul Unit până în trimestrul II 2023, înainte de o creştere în trimestrul II”, au spus aceştia.
Oficiul independent pentru responsabilitatea bugetară din Marea Britanie estimează că ţara se confruntă cu cea mai puternică scădere a nivelului de trai din istorie. Pe lângă declaraţia bugetară a ministrului Finanţelor Jeremy Hunt din noiembrie, OBR a estimat că venitul real disponibil al gospodăriilor – o măsură a nivelului de trai – va scădea cu 4,3% în 2022-2023.
Firma de consultanţă KPMG a estimat că PIB-ul real al Regatului Unit se va contracta cu 1,3% în 2023, pe fondul unei „recesiuni relativ superficiale, dar prelungite”, înainte de a vedea o redresare parţială de 0,2% în 2024.
Presiunea asupra veniturilor a fost citată drept principalul motor, deoarece inflaţia şi ratele dobânzilor mai mari reduc semnificativ puterea de cumpărare a gospodăriilor. Banca Angliei a majorat dobânzile cu 50 de puncte de bază la 3,5% în decembrie, pentru că a urmărit să controleze inflaţia, care a scăzut uşor în noiembrie de la maximul ultimilor 41 de ani înregistrat în octombrie.
KPMG se aşteaptă ca banca centrală să majoreze dobânda bancară la 4% în primul trimestru al acestui an înainte de a adopta o abordare „aşteptă şi vezi”, pe măsură ce inflaţia se diminuează treptat.
„Piaţa muncii este programată să înceapă să se deterioreze din prima jumătate a anului 2023, rata şomajului ajungând la 5,6% până la jumătatea anului 2024, reprezentând o creştere de aproximativ 680.000 de persoane”, au declarat economiştii KPMG într-un raport de perspective din decembrie.
Yael Selfin, economist-şef la KPMG U.K., a declarat că creşterea preţurilor la alimente respectiv energie precum şi inflaţia generală mai mare au redus deja puterea de cumpărare a gospodăriilor.
„Creşterea ratelor dobânzilor a adăugat un alt vânt în contra creşterii. Gospodăriile cu venituri mai mici sunt expuse în mod special la mixul presiunilor actuale ale preţurilor, deoarece cele mai afectate categorii de cheltuieli se încadrează în mare parte pe nevoi, cu puţini înlocuitori pe termen scurt”, a spus Selfin în raport.
„Se aşteaptă ca gospodăriile să reducă cheltuielile pentru articole neesenţiale în 2023, ca răspuns la reducerea veniturilor. Pe măsură ce consumatorii reduc cheltuielile, anticipăm o reducere drastică a categoriilor neesenţiale de cheltuieli de către gospodăriile cele mai afectate de creşterea costurilor cu energie şi alimente, inclusiv cheltuielile pentru mesele în oraş şi divertisment.”
Împreună cu presiunile globale generate de războiul din Ucraina şi blocajele de aprovizionare legate de măsurile Chinei cauzate de covid-19 şi de consecinţele pandemiei, Regatul Unit se confruntă cu obstacole interne unice, cum ar fi o criză a bolilor în rândul populaţiei, pe termen lung, care a afectat grav piaţa muncii. De asemenea, ţara se confruntă cu un comerţ puternic epuizat ca urmare a Brexit-ului.
„Deşi mărfurile au determinat creşterea iniţială [a inflaţiei], presiunile preţurilor s-au extins semnificativ în categoriile de bază, atât în zona euro, cât şi în Regatul Unit, în urma surprizelor în creştere ale inflaţiei”, a spus Hatzius de la Goldman.
„De fapt, presiunile de bază ale preţurilor din Regatul Unit sunt acum cele mai ample din G10, cu o furtună perfectă de criză energetică (cum ar fi Europa continentală) şi o piaţă a muncii supraîncălzită (cum ar fi SUA).”