• Indicele dolarului DXY scade cu 4% în 2025.
  • Indicele dolarului DXY scade cu 3,2% în martie 2025.
  • Un euro valorează 1,079 dolari.
  • Un euro este cotat la 4,97 lei pe unitate.
  • Un dolar este cotat la 4,61 lei pe unitate.
  • Aproape toate monedele cresc în raport cu dolarul în martie.
  • Analiză Ebury: Dolarul e ușor subevaluat la nivelurile actuale.
  • Analiză Ebury: Tarifele extinse ar putea fi benefice pentru dolar.
  • Trump urmează să anunțe tarifele reciproce azi.
  • Majoritatea băncilor centrale din G10 nu scad dobânzile în martie.
  • Investitorii sunt îngrijorați de o posibilă recesiune în SUA.
  • Analiză Ebury: Condițiile financiare din zona euro s-au înăsprit.

Principalul subiect de discuție pe piața valutară în luna martie este deprecierea majoră a dolarului american de la începutul lunii, arată o analiză Ebury. Aproape toate monedele globale cresc în raport cu dolarul american în luna martie, iar Indicele Dolarului SUA încheie luna cu o scădere de 3,2%. Câștigătoarele sunt monedele europene, în special euro, care are una dintre cele mai puternice aprecieri săptămânale din 2009 încoace. Dolarul e ușor subevaluat la nivelurile actuale, notează analiza.

Tarifele dure și extinse ar putea fi benefice pentru dolarul american, în calitatea sa de monedă refugiu, întrucât atenția investitorilor se poate muta de la riscurile privind creșterea economică din SUA către cele globale, spune analiza. Eventualele episoade de volatilitate urmează să fie temperate de măsura în care aceste tarife sunt deja incluse în prețurile de piață și de percepția investitorilor cu privire la caracterul temporar sau nu al acestor măsuri comerciale.

Ce spune Adrian Negrescu, analist economic, pentru Aleph Business?

La ce să ne așteptăm să vedem pe piața valutară în luna aprilie? E această scădere a dolarului un hop temporar sau începutul declinului dolarului pe termen lung? Nu este ceea ce-și dorește Trump, un dolar slab care să ajute business-ul? Și ce monedă oferă stabilitate în 2025, dacă dolarul continuă trendul descendent?

E greu de spus în momentul de față, având în vedere că, să nu uităm, astăzi este Liberation Day, ziua în care Trump va anunța tarifele astea, pe care le va aplica tuturor produselor care intră în Statele Unite și care, din perspectiva acestui război comercial, va influența, bineînțeles, și piața valutară. Interesul lui Trump, într-un fel sau altul, este acela de a crește exporturile americane și asta înseamnă că va încerca să-și devalorizeze, într-un fel sau altul, moneda americană.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU IMM-URI?
BNR RĂMÂNE PRUDENTĂ
Prețul petrolului crește cu peste 1%
China promite să lupte până la capăt împotriva SUA
În februarie 2025, cifra de afaceri din retail scade cu 1%
GREENBRIER ÎNCHIDE FABRICA DIN ARAD

Bineînțeles, în anumite limite, pentru că, să nu uităm, americanii vor, în continuare, dolarul să fie cea mai importantă monedă de tranzacționare la nivel internațional. Așa că, rămâne de văzut în ce măsură această depreciere conjuncturală a dolarului va ajuta, sau nu, economia americană în condițiile în care, cu siguranță, aceste tarife impuse de administrația Trump, din punctul meu de vedere, vor crea mai mult rău decât bine. Da, America are un deficit comercial de 1,2 trilioane de dolari și prin aceste tarife pe care le impune tuturor țărilor care vor să exporte în Statele Unite, încearcă să recupereze undeva la nivel de jumătate din sumă prin taxe, adică undeva la nivel de 600 de miliarde de dolari în 2025”, spune el.

Dar asta nu înseamnă și nu garantează că toată această strategie a lui Donald Trump de a crea, practic, un scut în fața importurilor de produse mai ieftine din străinătate, va avantaja economia americană, va genera, din perspectivă economică, un boom semnificativ de producție care, însoțit de o stabilitate a prețurilor, să genereze o creștere economică care să ducă, până la urmă, la diminuarea datoriei uriașe cu care se confrunte Statele Unite, în momentul de față.

Eu cred că, în momentul de față, Trump încearcă să facă un fel de bullying economic la nivel internațional, prin care să impună, practic, niște condiții noi în care să desfășoare trade-ul, iar, pe de altă parte, să rămână, să mențină moneda americană despre care vorbim, ca principal instrument de plată în relațiile comerciale, în condițiile în care să nu uităm, China, Rusia, cu prietenii săi, încearcă să introducă noi alternative la trading-ul pe dolari, iar, în celelalte țări, inclusiv Japonia, chiar și Uniunea Europeană, caută să iasă de sub această cupolă investițională în care dolarul american se află prin plan”, adaugă el.

Am asistat recent la o schimbare semnificativă în percepția investitorilor față de economia americană. Sunt aceste îngrijorări justificate, sunt temerile cu privire la o recesiune în SUA exagerate?

Mai mult, chiar mă uitam indicele la Dow Jones, care cădea în zilele trecute cu vreo 600 de puncte. E o cădere semnificativă, care arată faptul că tot mai mulți investitori se tem că America se duce spre recesiune. Toate datele indică faptul că producția industrială în Statele Unite începe să se tempereze. Comerțul, principalul motor al economiei americane, suferă din ce în ce mai mult. Iar taxele astea vor genera creșteri de prețuri care vor afecta și mai mult consumul. Iar inflația rămâne, din păcate, cea mai mare provocare în momentul de față. Ați văzut, inflația crește în Statele Unite, spre deosebire de Uniunea Europeană, de zona euro, unde scade. Iar din această perspectivă toată lumea se întreabă cum va reuși Donald Trump să iasă din această ecuație extrem de volatilă, economică, mai ales în condițiile în care introduce noi variabile, să zic așa, aceste taxe vamale care vor afecta comerțul mondial al Statelor Unite.

Da, ne îndreptăm, din păcate, spre o recesiune, ne îndreptăm spre un val din inflații, generat de aceste politici comerciale ale lui Donald Trump. Și rămâne de văzut cine va avea de câștigat de pe urma acestui război. Cert este că a fost o mișcare foarte interesantă, de pilda Israelului, care a anunțat că renunță la absolut toate taxele pe produsele de import din Satele Unite, nu că ar fi făcut ei mare comerț cu americanii, dar e un semnal că vor să ajungă la pace cu America, să nu fie afectați de acest război comercial. Probabil, în zilele următoare, dincolo de ce se va întâmpla astăzi în Liberation Day, ce taxe va anunța Trump, probabil în zilele următoare vor urma negocieri dure și ample cu principalii parteneri comerciali la nivel internațional, în așa fel încât să se ajungem într-un fel sau altulm la o descaladare a acestui conflict comercial, care riscă să ducă, nu numai o economie americană, întreaga lume într-o recesiune demnă de ce s-a întâmplat acum 10 ani”, spune Negrescu.