Consumul de energie electrică în economie a scăzut în primele 11 luni din 2022 cu 5,9% față de aceeași perioadă a anului precedent. Consumul populaţiei a scăzut cu 9,3%; producţia de energie electrică s-a redus cu 5,7%, arată datele INS.

Energia verde poate fi o soluțe pentru creșterea producției de energie. O modificare a Legii Construcţiilor le va permite dezvol­tatorilor de proiecte de energie verde să meargă înainte cu investiţiile fără a mai fi nevoiţi să obţină un PUZ pentru proiectele de pe terenuri cu o suprafaţă mai mică de 50 de hectare, extravilane, care sunt în clasa de fertilitate 3-5.

Pentru astfel de proiecte, singurele avize încă necesare sunt obţinerea deciziei privind scoaterea terenurilor din circuitul agricol şi autorizaţia de construire.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Mergem la Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

“Anul 2022 a fost un an complicat, un an în care în primul și în primul rând am avut de-a face cu o creștere formidabilă a prețurilor la energie, la gaze naturale, iar această creștere masivă e clar că, pe de o parte a închis companii, pe de altă parte a speriat consumatori, care fie au raționalizat consumul de energie, fie au luat anumite măsuri de eficientizare.

În același timp, producția scade pentru că este, din păcate, un trend care a început în urmă cu trei ani de zile și care se menține în momentul de față. Această scădere în general provine din zona termo, care fie s-a închis, fie și-a redus capacitatea de producție și care nu a apucat să fie înlocuită la nivelul normalității, la nivelul cererii pentru energie cu un alt tip de producție a energiei electrice.”, a povestit Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.