Europenii au avertizat recent Banca Centrală Europeană cu pri­vire la temerile lor în creştere privind accelerarea inflaţiei şi declinul eco­nomiei.

Banca are în faţă un amestec toxic de aşteptări în creştere privind inflaţia, perspective de declin econo­mic şi o deteriorare a pieţei muncii, potrivit cetăţenilor pe care aceasta îi deserveşte.

Aceasta reiese dintr-un nou son­daj lunar realizat în rândul gospodă­riilor din zona euro, menit să ajute stra­tegii în procesul decizional. Acesta relevă provocarea pe care BCE o are în faţă în a cântări cât de rapid să ma­joreze dobânzile, notează Bloomberg.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Media aşteptărilor consumato­ri­lor privind inflaţia pe următoarele 12 luni a urcat la 5% în iunie, în timp ce esti­marea privind creşterea preţu­rilor în trei ani a avansat cu 0,3%, la 2,8%, semnificativ peste ţinta de 2% a BCE. Între timp, economia este văzută ca scăzând cu 1,3% în decurs de un an, cu şomajul urmând să atingă 11,5%.

Estimările prevestesc o evoluţie defavorabilă a consumului, care a susţinut creşterea economică până acum.

Criticii BCE au găsit şi o cale ine­dită de a-şi exprima nemulţumi­rea, cu un val de recenzii negative pe Google Maps pentru sediul din Frankfurt al băncii. Deşi astfel de re­cenzii de pe Google se concentrează adesea asu­pra arhitecturii sau facili­tăţilor unei clădiri, aproximativ jumă­tate din cele circa 100 de recenzii postate în cel de-al 10-lea an aniversar al clădirii sunt le­gate de politicile preşedintei Christine Lagarde şi colegilor acesteia.

Valul de nemulţumire urmează unei creşteri accelerate a inflaţiei, care a atins un nivel record de 8,9% în iulie, luna în care BCE a majorat costurile finanţării pentru prima dată în ultimul peste un deceniu.

Ezitarea oficialilor în a majora dobânzile în timp ce alte bănci cen­trale îşi înăspreau deja politicile mo­ne­tare a generat critici dure, în special în Germania. Încă de anul trecut, îngrijorările începeau să fie exprimate din ce în ce mai puternic, deşi BCE nu se declara deosebit de preocupată de creşterea preţurilor.

„În pofida unei nesiguranţe semnificative, există motive bune să credem că inflaţia din zona euro va scădea vizibil anul viitor, urmând să revină rapid sub ţinta noastră de 2% pe termen mediu“, declara Isabel Schnabel, membr a consiliului guvernator al BCE în noiembrie.

De altfel, în întreaga lume pieţele încep să-şi piardă încrederea în băncile centrale, în opinia lui Phil Coggan, editorialist Financial Times.

Timp de 30 de ani, băncile au fost actorii dominanţi în politica economică, iar investitorii au avut încredere în capacitatea acestora de a salva economia în vremuri grele.

Acum, însă, competenţa băncilor centrale este pusă sub semnul întrebării, scrie Coggan. Acestea au fost luate prin surprindere de creşterea accelerată a inflaţiei şi au reacţionat cu întârziere în a majora dobânzile pentru stăvilirea acesteia.