• Conflictul din Ucraina a costat economia globală 2.800 mld. $
  • Zona euro a avut o creștere de 3,3% în 2022, față de estimarea de 4,3%
  • Pentru 2023 este estimată o creștere economică de 0,5%, în zona euro

Invazia Rusiei în Ucraina costă economia globală 2.800 de mld. de dolari. Costurile cu energia, întreruperea lanțurilor de aprovizionare și penuria de mărfuri au dus inflația la valori record. Băncile centrale au fost obligate să înăsprească politica monetară. Și să crească riscul unei recesiuni.

Înainte de conflict, OCDE estima o creștere economică globală de 4,5% în 2022. A fost 3,1%. Pentru anul în curs se așteaptă la un avans al PIB-ului de doar 2,2%.

Pentru România, Comisia Europeană estimează o creștere economică de 2,5% în 2023 și 3% anul viitor.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Care sunt concluziile, după un an de conflict ruso-ucrainean? Am discutat subiectul cu Alex Milcev, partener EY.

“Aș începe prin a spune că probabil cele mai pesimiste și catastrofale preziceri care au venit și s-au discutat foarte mult în februarie acum un an de zile, imediat după începutul războiului, în februarie 2022, nu s-au adeverit. Nici în ceea ce privește economia mondială, dacă o privim per ansamblu, nici în ceea ce privește economia României. Cu siguranță este un conflict cataclismic, este drama umană geopolitică din toate punctele de vedere. Urmărim pe toate canalele media. Însă pronosticurile foarte pesimiste făcute anul trecut, de fapt, au fost răsturnate.”, a spus Alex Milcev, partener EY.