Laszlo Mandity, care trăieşte în Germania de 7 ani, s-a declarat re­cent şocat de preţurile alimentelor din Ungaria. Inflaţia alimentară din Germania s-a situat la 20,7%, jumă­tate faţă de cea din Ungaria.

Kati Bene, care locuieşte în Italia, spune că resimte scumpirile, dar că situaţia nu este la fel de rea în Italia pe cât este în Ungaria.

Există de asemenea diferenţe sem­nificative între preţurile alimen­telor din Ungaria şi Polonia, cele din Ungaria fiind, în unele cazuri, cu 30-40% mai mari decât în Polonia.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Având în vedere preţurile ridi­ca­te, mulţi unguri care locuiesc în apro­piere de graniţe decid să meargă la cumpărături în ţări vecine, notează Daily News Hungary, citat de Ziarul Financiar. Din ce în ce mai mulţi unguri văd oportunitatea de a face economii mer­gând la cum­părături săptămânal în Austria şi România.

Un număr de produse sunt de asemenea mai iefti­ne în magazinele din Slovacia decât în Ungaria. Totuşi, cei care vor să eco­nomisească bani mergând la shopping în Slovacia vor fi probabil dezamăgiţi.

Nemţii care locuiesc lângă grani­ţa cu Polonia îşi fac cumpărăturile a­co­lo de ani de zile pentru a economisi bani, potrivit eska.pl. Inflaţia este resimţită în ambele ţări, dar, după cum au remarcat jurnaliştii germani, este mai mare în Polonia.

Jurnaliştii au comparat preţurile produselor alimentare din patru lan­ţuri de alimente din cele două ţări pentru a determina dacă mai merită ca nemţii să-şi facă cumpărăturile în Polonia. În Germania, au făcut cum­pă­rături la Lidl şi Kaufland, iar în Polonia la Biedronka şi Intermarche.

Acelaşi coş de cumpărături în Lidl-ul german a costat 73,98 de euro, iar în Biedronka 57,42 euro. Prin urmare, în Polonia a fost mai ieftin cu 16,56 euro. Mai apoi, au fost comparate cărucioarele de cumpărături din supermarketuri. În Kaufland-ul german cumpărăturile au costat 73,24 de euro, iar în Intermarche-ul polonez 60,75 de euro. Diferenţa a fost de 12,49 euro.

La rândul lor, croaţii merg în Slovenia pentru a-şi face cumpărăturile, după introducerea euro în ţara lor, scrie Euronews.

„Preţurile din Croaţia sunt mai mari decât cele din Slovenia. Economiseşti cel puţin 20% dacă mergi la cumpărături în Slovenia. Cei care fac asta de două ori pe lună fac economii semnificative“, arată Vedran Panic, un croat de 38 de ani din orăşelul Selnica.