Companiile din top 10 din producţia de hârtie încep să resimtă furtunile din economie

Pehart Tec Grup a rămas lider al pieţei de celuloză şi hârtie după cifra de afaceri obţinută în 2021, când a înregistrat un rezultat de 512 milioane de lei, în scădere cu 6% faţă de anul precedent, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe, citate de ZF.

„Contextul general marcat de insta­bilitate, fie că vorbim de criza energetică, fie de cea de scuritate, a condus la o volatilitate a mediului macroeconomic. Inflaţia existentă pe piaţa materiilor prime şi a energiei (electricitate şi gaz) este o provocare pentru toţi agenţii economici. Strategia noastră însă este de a continua investiţiile, nu să le oprim, deşi, ca niciodată, anul acesta am revizuit unele bugete în contextul provocator al inflaţiei şi al crizei energetice. Avem planuri de diversifi­care a portofoliului nostru, planuri de investiţii atât în linii de producţie, cât şi în capacitatea de stocare“, spun reprezentanţii Pehart Tec Grup.

Sofidel este o altă companie din piaţa de celuloză şi hârtie care a resimţit efectele pandemiei şi şi-a comprimat businessul în 2021, cobo­rând de la 274 la 269 de milioane de lei.

În schimb, un salt considerabil a făcut Ambro, una dintre com­paniile deţinute de grupul francez Rossmann. Ambro a ajuns astfel la 507 milioane de lei cifră de afaceri în 2021, după o creştere de 57% care a propulsat compania pe locul al doilea în clasament.

Scumpirile nu au ocolit piaţa celulozei şi a hârtiei, care, la fel ca piaţa materialelor de construcţii, a ajuns la un moment dat în situaţia în care companiile nu au mai putut găsi materie primă disponibilă nici măcar la preţuri ridicate.