În prag de iarnă și pe punctul de a renunța la gazele rusești, Europa caută soluții prin care să țină prețurile gazelor naturale în frâu. O plafonare a prețurilor ar determina Rusia să întrerupă complet livrările de gaze, după cum a amenințat Gazprom.

Germania, Austria sau Olanda nu susțin măsura de plafonare, pentru că ar genera penurie. Alte 15 state, printre care Italia, Belgia sau Grecia, vor plafonare.

Comisia Europeană pare că a găsit o cale de mijloc, pe care o va dezbate săptămâna asta. O “plafonare dinamică” a prețului TTF, reperul olandez pentru piața europeană, și impunerea unor limite între care prețurile zilnice pot fluctua.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Va reduce măsura volatilitatea pieței și vom evita și o eventuală penurie? Am discutat subiectul cu Daniel Pintilie, expert în energie.

“Este o soluție temporară. Comisia Europeană dorește ca această soluție să fie aplicată pentru trei luni de zile, dar nu e nicio garanție că această durată va fi, într-adevăr, păstrată. Această formă de limitare dinamică a prețurilor presupune, de fapt, o măsură prin care aceste prețuri vor fi limitate între anumite intervale, special pentru a nu lăsa pieței libertatea de a le mai duce încă o dată la niveluri foarte ridicate.”, a povestit Daniel Pintilie, expert în energie.