Comisia Europeană face prima plată în valoare de 2,6 miliarde euro către România în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, după ce România a îndeplinit cele 14 obiective de etapă aferente tranşei.

Suma plătită, în valoare de 2,6 miliarde euro (1,8 miliarde euro sub formă de granturi şi 0,8 miliarde euro sub formă de împrumuturi (fără prefinanţare) a fost posibilă prin îndeplinirea de către România a celor 14 obiective de etapă aferente tranşei.

Acestea acoperă mai multe reforme care contribuie la tranziţia digitală, precum şi reforme în domeniile mobilităţii sustenabile, decarbonizării, auditului şi controlului, educaţiei şi sănătăţii, precum şi etapele preliminare ale reformei fiscale şi ale reformei pensiilor.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

Sunt incluse, de asemenea, măsuri de sprijinire a întreprinderilor şi de asigurare a bunei guvernanţe a ţării. La fel ca în cazul tuturor statelor membre, plăţile efectuate în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR) – instrumentul-cheie al NextGenerationEU – au la bază performanţele şi depind de implementarea de către România a investiţiilor şi a reformelor prezentate în planul său de redresare şi rezilienţă.

La 31 mai 2022, România a transmis Comisiei o cerere de plată bazată pe îndeplinirea celor 14 obiective de etapă stabilite în decizia de punere în aplicare a Consiliului pentru prima tranşă.

La 15 septembrie 2022, Comisia a aprobat o evaluare preliminară pozitivă a cererii de plată a României. Avizul favorabil al Comitetului economic şi financiar privind cererea de plată a pregătit terenul pentru adoptarea de către Comisie a unei decizii finale privind plata fondurilor.

Planul general de redresare şi rezilienţă al României va fi finanţat cu 12,1 miliarde euro sub formă de granturi şi 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi. Cuantumurile plăţilor efectuate către statele membre sunt publicate în Tabloul de bord privind redresarea şi rezilienţa, care prezintă progresele înregistrate în implementarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă în ansamblu şi a planurilor individuale de redresare şi rezilienţă.