• Comenzile fabricilor din Germania scad cu 5,8% în august, cea mai mare scădere din ianuarie.
  • Scăderea a avut loc după două luni consecutive de creșteri, contrar așteptărilor economiștilor.
  • Prognoza pentru economia germană sugerează o contracție de 0,2% în 2024, conform vicecancelarului Robert Habeck.

Germania, cea mai mare economie a Europei, primește semnale triste din partea industriei sale. Comenzile fabricilor au suferit o prăbușire semnificativă în luna august, cu o scădere de 5,8% în august, comparativ cu luna anterioară. Asta reprezintă cea mai mare scădere înregistrată din ianuarie și este mult mai gravă decât anticipările economiștilor, conform Bloomberg.

Sueddeutsche Zeitung a raportat la sfârşitul săptămânii că prognoza va fi pentru o contracţie de 0,2% în acest an. Raportul SZ l-a citat pe vicecancelarul Robert Habeck, care a declarat că „situaţia economică este dificilă” şi că „economia germană nu a crescut corespunzător din 2018”. Situația alarmantă vine într-un moment critic pentru economia germană, care încă se luptă cu efectele negative ale crizei energetice cauzate de invazia Rusiei în Ucraina. Volkswagen AG a avertizat deja cu privire la posibile închideri de fabrici, ceea ce sugerează o deteriorare suplimentară a condițiilor economice.

Declinul comenzilor indică o slăbiciune suplimentară într-un moment în care economia ar fi putut fi chiar în recesiune. Bundesbank, banca centrală a Germaniei, a observat luna trecută că este posibil ca produsul intern brut să fi stagnat sau să fi scăzut în trimestrul al treilea, după o uşoară scădere în cele trei luni anterioare.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

Potrivit Destatis, agenţia federală de statistică, ritmul declinului a fost accentuat de creşterile mari din luna precedentă ale comenzilor de echipamente de transport la scară largă. Creşterea din iulie a fost revizuită în creştere.