• CNIPMMR lansează Indexul Antreprenoriatului Românesc din T1/2024.
  • Lucrarea analizează datele antreprenoriatului din România.
  • Interpretările datelor au la bază 15 indicatori macro-economici, scrie ZF.
  • Scorul indexului este de 49 din 100 de puncte în T1/2024.
  • Rata inflației este în scădere în anul 2022 față de anul 2023 cu un procent de 10,4%.
  • Rata șomajului în anul 2023 a fost de 2,93 % într-o mică scădere față de anul 2022.

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România, în parteneriat cu Banca Comercială Română, Pluxi Romania și Banca Transilvania vin cu Indexul Antreprenoriatului Românesc, din T1/2024.

Lucrarea interpretează datele antreprenoriatul românesc și prezintă analiza indicelui mediului de afaceri, indicelui evoluţiei IMM-urilor şi indicelui care reflectă aprecierea antreprenorilor referitor la situația firmelor pe baza a 15 indicatori macro-economici.

Scorul Indexului Antreprenoriatului Românesc este de 49 de puncte din 100 în T1 al anului trecut.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU IMM-URI?
BNR RĂMÂNE PRUDENTĂ
Prețul petrolului crește cu peste 1%
China promite să lupte până la capăt împotriva SUA
În februarie 2025, cifra de afaceri din retail scade cu 1%
GREENBRIER ÎNCHIDE FABRICA DIN ARAD

Ce spune Florin Jianu, coautorul lucrării „Indexul Antreprenoriatului Românesc”, pentru Aleph Business?

Ce factori determină scorul de 49 din 100 în „Indexul Antreprenoriatului Românesc” și ce implică acest nivel moderat pentru politicile publice?

„49 de puncte au fost anul trecut, deci practic am avut un scor mai bun în anul 2025 sau avem un scor mai bun în anul 2025 pe baza indicatorilor macroeconomici șianalizei de percepție din anul 2024.”

Practic în cadrul acestui index măsurăm 15 indicatori macroeconomici și o analiză de impact de percepție asupra antreprenorilor din România. Stăm mai bine în acest an la câțiva factori, cum ar fi rata inflației, care practic anul trecut a coborât de la o inflație cu două cifre, 10,5% la o inflație aproape la jumătate, la 5,1%, 5,3% la începutul acestui an și aici avem un scor mai bun față de anul trecut. Stăm mai bine la ceea ce înseamnă câștigul salarial mediu net, cu un scor de 4 puncte pentru anul 2024 și cu o creștere de aproximativ 11% relativ la anul anterior, și în continuare stăm foarte bine la ceea ce înseamnă politicile Băncii Naționale.”, spune el.

Ce diferențe apar între cele patru categorii ale indexului și ce măsuri accelerează tranziția de la un nivel moderat la unul solid?

Da, avem sigur patru categorii, începând cu antreprenoriatul critic. Noi suntem în cadrul antreprenoriatului moderat, la o jumătate de punct de ceea ce înseamnă antreprenoriatul emergent, dar la 25 de puncte de ceea ce înseamnă un antreprenoriat solid.

Pentru a trece într-o categorie superioară e nevoie ca câțiva dintre indicatorii statistici măsurați să aibă un scor mai bun. Și aici, spre exemplu, aș da drept exemplu conformitatea administrativă sau principiul one-in, one-out. Cât de ușor e să faci afaceri, care sunt conformările administrative asupra cărora trebuie să ne aplicăm prin politicile publice și care au avut un scor față de anul trecut, un scor mai slab. La fel la ceea ce înseamnă, eu știu, dinamica numărului societăților comerciale. Este pentru prima oară când în 2024 avem mai multe firme care se închid față de mai multe firme care se deschid, care intră nou în economie.

Deci ar trebui să avem un scor mai bun la ceea ce înseamnă indicatorii macroeconomici. La fel cum, sigur, contează și percepția, și încrederea mediului de afaceri.”, adaugă Florin Jianu.

Cum contribuie partenerii instituționali – BCR, Pluxi, BT – la interpretarea și valorificarea rezultatelor acestui index?

Sigur, parteneriatul nostru cu cei trei parteneri — BCR, BT, PLUXI — și aș mai adăuga și Groupama, este un parteneriat instituțional în care fiecare dintre parteneri, pe de o parte, contribuie la aceste măsurători și, pe de altă parte, valorifică în politicile comerciale toate aceste analize pe care noi le realizăm. În felul în care, sigur, partenerii, pentru că fiecare dintre acești parteneri menționați de dumneavoastră lucrează la firul ierbii, lucrează direct cu antreprenorii.

În analizele pe care le realizăm, ei simt pulsul economiei, știu cel mai bine cum să reacționeze la diverse cicluri economice. Sigur că ține de fiecare dintre noi și să ne promovăm ca țară ceea ce înseamnă acest antreprenoriat. Chiar dacă este un antreprenoriat moderat, suntem foarte aproape de ceea ce înseamnă antreprenoriatul emergent, așa cum ține și de instituțiile publice, de legiferare sau de implementarea politicilor publice, pentru a promova mai mult antreprenoriatul și în rândul tinerilor și, în general, în societate, ca opțiune de carieră și ca, sigur, fiind această țesătură a antreprenorilor mici și mijlocii, cea mai importantă parte a economiei unei țări.”, adaugă el.