Citadel a obţinut anul trecut un profit de 16 miliarde de dolari pentru investitori, cel mai mare câştig în dolari din istorie realizat de un fond speculativ, rezultat care a reuşit să consacre compania ca fiind cea mai de succes din toate timpurile, scrie Financial Times.

Citadel, care administrează active în valoare de 54 de miliarde de dolari, a obţinut anul trecut un randament de 38,1% în principalul său fond de hedging şi câştiguri importante în alte produse, ceea ce echivalează cu un profit record de 16 miliarde de dolari pentru investitori, după plata comisioanelor, potrivit unei cercetări efectuate de LCH Investments, condusă de Edmond de Rothschild.

Vânzarea uriaşă a obligaţiunilor guvernamentale de anul trecut a reprezentat o tranzacţie extrem de atractivă pentru mulţi manageri macro, ajutându-i să obţină cele mai mari câştiguri de la începutul crizei financiare mondiale.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Fondul Citadel, pe care Ken Griffin l-a înfiinţat în 1990, a obţinut anul trecut un profit brut total de tranzacţionare de aproximativ 28 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că a perceput de la investitorii săi – dintre care o cincime sunt proprii angajaţi – aproximativ 12 miliarde de dolari în cheltuieli şi comisioane de performanţă.

Comisionul uriaş evidenţiază modul în care mulţi investitori tolerează aşa-numitele cheltuieli de trecere – taxe variabile care acoperă o serie de elemente, inclusiv plata traderilor, tehnologia şi chiria – dacă randamentele nete sunt ridicate.

Prin câştigurile de 16 miliarde de dolari obţinute de investitori, Citadel surclasează Bridgewater, care timp de şapte ani a fost cel mai de succes fond speculativ din toate timpurile, în fruntea listei celor mai buni administratori de bani întocmită de LCH Investments.

Profiturile record vin într-un an turbulent pentru pieţele financiare şi pentru fondurile speculative, în condiţiile în care acţiunile şi obligaţiunile s-au prăbuşit.

Cu toate acestea, fondurile multi-manager, precum Citadel şi Millennium, care gestionează bani printr-o gamă largă de strategii, şi fondurile macro, precum Brevan Howard şi Rokos, care pariază pe scăderea preţurilor obligaţiunilor, au prosperat. Însă multe fonduri de acţiuni au fost grav afectate de scăderea acţiunilor din sectorul tehnologic, deoarece ratele dobânzilor au fost majorate brusc pentru a combate inflaţia în creştere.

Fondul speculativ al lui Coleman a fost unul dintre cei mai mari câştigători ai pieţei de creştere a acţiunilor tehnologice şi, în urmă cu doi ani, a intrat pe locul 14 în topul celor mai buni manageri din toate timpurile, cu un câştig anual de 10,4 miliarde de dolari.