• Comasarea nu garantează soluții pentru problemele energetice și economice ale României.
  • România nu are politici coerente pentru reindustrializare sau pentru a deveni independentă energetic, ceea ce face ca importurile de energie și lipsa strategiilor industriale să fie probleme majore.
  • Viitorul ministru trebuie să prioritizeze politici economice și industriale, să dezvolte capacități de producție energetică și să sprijine domenii precum chimia și petrochimia, Cristian Hostiuc, director editorial ZF.

Comasarea Ministerului Energiei cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a stârnit o serie de reacții din partea experților și organizațiilor din domeniu.

Ce spune, Cristian Hostiuc, director editorial ZF, pentru Aleph Business?

Cum este percepută această comasare? Este justificată în contextul actual? Care au fost factorii determinanți care au condus la această decizie?

“Pur și simplu, noua coaliția pro-europeană vrea să facă lucruri ca să dea un exemplu. Exact cum l-au despărțit la un moment dat, au luat partea de energie din Ministerul Economiei și au făcut-o Minister.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Acum, ai să zic că vor să facă această comasare ca să bifeze că au făcut restructurarea guvernului și să dea un exemplu. Într-adevăr, la noi are o pondere importantă, dar la fel am putea să avem și Ministerul Industriei Auto, care era mai puternic decât Ministerul Energiei. Important este că dacă-l comasezi, adică revine la forma inițială, să știi ce să faci cu el.

Că degeaba avem un Minister dacă noi importăm energie, exact cum importăm în acest moment. Degeaba avem un Minister al Economiei dacă nu avem politici energetice sau dacă nu avem politici industriale. Aici este principala problemă.

Că dacă te uiți și în programele de guvernare și în ceea ce au făcut miniștrii, noi nu avem politici pentru a reindustrializa România. Doar așa pe ultima 100 de metri de 8 luni.”

Ce ar trebui să facă viitorul ministru pentru energie și economie în 2025?

“În primul rând să aibă niște politici, politici economice și politici industriale. Noi în domeniul energiei vom importa in continuare energie. Pentru că nu avem capacități de producere a energiei în bandă.

Ar fi trebuit să facem aceste capacități acum vreo 10 ani sau acum 15 ani. Dar noi am câștigat foarte mult din energia regenerabilă, care dacă nu bate vântul și nu există soare, n-ai ce să faci cu aceste capacități.

Trebuie să importăm energie. Asta e în domeniul energetic. Acum trebuie să vedem ce am putea face în domeniul chimiei sau în domeniul petrochimiei.”

Unde cât de cât am avea niște materie primă și să mai avem niște specialiști. Dar guvernul trebuie să-și aplece niște cunoștințe și pentru aceste domenii. Ceea ce mă indoiesc că viitorul guvern va dori să facă acest lucru.”

Dacă ar fi să alegi o persoană pentru a conduce ministerul rezultat din comasarea Energiei cu Economia, cine crezi că ar fi cea mai potrivită?

Este greu de spus. Pentru că noi am pierdut foarte mult know-how în acest domeniu. Că până la urmă, că-l pui Ministrul Energiei sau că-l pui Ministrul Economiei, sau că fostul Ministru al Economiei sau actualul vrea și Energia, are prea puțină importanță.

Important este ce faci acolo și cum faci astfel încât cel puțin în domeniul energiei, peste 2-3 ani de zile să nu mai importăm energie, iar în domeniul economiei, prin politici economice și industriale, pentru a face ca economia să se dezvolte.