• Ungaria se remarcă prin stabilitate macroeconomică.
  • Ungaria reușește să mențină inflația la 4,8% în martie 2025.
  • Inflația în României e la 5,1% în martie 2025.
  • Ungaria are un deficit bugetar de 3% în T3/2024.
  • România are un deficit bugetar de 7,1% în T3/2024.
  • Rata șomajului în Ungaria este de 4,3%.
  • Rata șomajului în România este de 5,6%.
  • România înregistrează o scădere a numărului de falimente.

România și Ungaria merg umăr la umăr în cursa economică, dar vecinii din vest câștigă la cei mai importanți indicatori statistici europeni. Fiecare oferă un model diferit de dezvoltare: Ungaria, prin echilibru și eficiență; România, prin dinamism și resurse de viitor. Dacă vorbim de inflație, Ungaria reușește să o mențină la 4,8% în martie 2025, ușor sub nivelul României (5,1%). Performanțele maghiare se extind și asupra pieței muncii, unde rata șomajului este de 4,3%, față de 5,6% în România, iar participarea populației active este semnificativ mai mare (81% versus 69,4%). În schimb, România își arată forța în alte sectoare. Creșterea numărului de firme noi (51,9%) reflectă un mediu favorabil inițiativei private, în contrast cu Ungaria (2,8%). Pe plan ecologic, România se detașează prin ponderea semnificativ mai mare a energiei produse din surse regenerabile (37,5% față de 17,1%)

Ce spune Cristian Hostiuc, director- editorial, pentru Aleph Business?

Cum ar putea România să-și îmbunătățească stabilitatea fiscală?

Situația macroeconomică a României este cu mult peste Ungaria. Noi, în ultimul de deceniu, am crescut extraordinar, am ajuns la un PIB de peste 350 miliarde de euro. În schimb, Ungaria a rămas undeva la 200-250 miliarde de euro. Deci, noi am depășit de mult. Iar în privința inflației, nu e nicio diferență între noi și ei. Nu e nicio diferență că noi avem 4,8 – 5% sau Ungaria are 4,8%. Chiar și în privința șomajului, sau a celor alți indicatori. România a depășit Ungaria. Acum trebuie să depășească Ungaria și la nivelul de trăi. Nu la nivelul de trăi, ci la nivelul salariilor. Pentru că la nivelul de trăi, adică GDP per capita, la paritatea puterii de cumpărare, România a depășit Ungaria. România este la nivelul Poloniei și a lăsat Ungaria în urmă cu doi ani”, spune el.

Valorifică România suficient potențialul tinerilor?

Bun, este foarte greu de spus cine valorifică mai bine potențialul tinerilor. Eu cred că România are un potențial mult mai mare pentru tineri. Eu cred că s-ar putea și politici puțin mai bune. Pentru că noi investim mai mult în antreprenoriat, sau cel puțin în antreprenoariatul tinerilor. Ungaria, din punct de vedere fiscal și bugetar, are o datorie mult mai mare decât România și nu prea are marjă de manevră. Iar acest lucru s-a văzut în ultimii ani”, adaugă Cristian Hostiuc.

Titlurile zilei

RĂZBOI TOTAL
ISRAEL ȘI IRAN FAC PACE
Trump îl critică pe Jerome Powell
Prețul țițeiului WTI scade
DEFICITELE GEMENE NU MAI POT FI AMÂNATE
BEZOS E CAP DE AFIȘ