Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în primele 8 luni cu 12,4% faţă de 2020

Sursă foto: Mediafax

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în primele opt luni ale anului cu 12,4%, ca serie brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit INS, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, serie brută, în august 2021, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 1%. Creşteri s-au înregistat la vânzările de produse nealimentare (+2,2%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,6%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,1%.

Faţă de iulie 2021, în august, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut pe ansamblu cu 0,9%.

Comparativ cu luna august a anului 2020, în august 20201, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere cu 11,1%. Au fost raportate creşteri la vânzările de produse nealimentare (+15,1%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+8,9%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+8,1%).

Ca serie ajustată, în august 2021 comparativ cu august 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, serie ajustată, a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 11,7%.

Conform INS, în primele opt luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 12,4%, datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+18,7%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+13,0%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,6%).

În aceeaşi perioadă, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, serie ajustată, a crescut cu 11,2%.