• Şefa Băncii Centrale Europene iese la atac.
  • Christine Lagarde avertizează că banca va acţiona instant dacă companiile vor creşte preţurile produselor şi salariile pentru că ar putea agrava serios problema inflaţiei.
  • Oficialii vor să ştie dacă întreprinderile vor accepta o reducere a profiturilor pentru a-i compensa pe angajaţi.

Banca Centrală Europeană nu va ezita să acţioneze dacă oficialii vor observa o creştere simultană atât preţurilor produselor din partea companiilor, cât şi a salariilor, susţine Christine Lagarde, preşedintele BCE, scrie Bloomberg, citat de Business Magazin.

Într-un interviu acordat ziarului regional francez La Provence, aceasta a declarat că factorii de decizie politică mai au încă „mult de lucru” pentru a aduce inflaţia sub control.

Oficialii vor să ştie dacă întreprinderile vor accepta o reducere a profiturilor pentru a-i compensa pe angajaţi, „sau dacă vom asista la o dublă creştere – a marjelor şi a salariilor”, a spus ea.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

„O creştere simultană a ambelor ar alimenta riscurile de inflaţie, iar noi nu vom sta cu mâinile în sân în faţa unor astfel de riscuri.”, a declarat preşedintele BCE.

Comentariile şefei BCE preced o decizie din 27 iulie, care este aproape sigur că va cuprinde o creştere a ratei dobânzii cu un sfert de punct. Factorii de decizie politică dezbat dacă vor majora din nou costurile de împrumut la următoarea şedinţă din septembrie.

Numei importante precum Joachim Nagel, preşedintele Bundesbank, au pledat anterior în favoarea unei noi creşteri atunci. Joi, acesta nu a menţionat acest lucru, spunând că pragul unde se vor stabiliza ratele va fi decis „în funcţie de date”.

Şeful Băncii Italiei, Ignazio Visco, unul dintre cei mai reţinuţi oficiali ai BCE, şi-a îndemnat la începutul acestei săptămâni colegii să procedeze cu prudenţă, susţinând că BCE ar trebui să aibă o „atitudine simetrică” faţă de toate problemele care apar.