China a semnalat că s-ar putea să-şi rateze obiectivul anual de creştere economică, deoarece restricţiile legate de Covid acţionează asupra celei de-a doua economii ca mărime din lume.

Joi, Biroul Politic – cel mai înalt organism de decizie politică al Partidului Comunist de guvernământ – a declarat că îşi propune să menţină creşterea într-o „gamă rezonabilă”.

Oficialii nu au menţionat ţinta de creştere de 5,5% pe care au stabilit-o anterior.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

China continuă să urmeze o politică zero-Covid, care a pus marile oraşe în blocaj total sau parţial.

Într-o declaraţie dată după reuniunea economică trimestrială, Biroul Politic format din 25 de membri, care este prezidat de preşedintele Xi Jinping, a declarat că liderii „se vor strădui să obţină cele mai bune rezultate posibile”.

Cu toate acestea, a cerut, de asemenea, provinciilor mai puternice să lucreze pentru a-şi îndeplini obiectivele de creştere.

Analiştii au spus că lipsa unei menţiuni privind PIB-ul a fost notabilă, deşi economiştii au prezis anterior că va fi dificil pentru China să-şi atingă obiectivul de 5,5%.

„Ţinta de creştere de 5,5% nu mai este o necesitate pentru China”, a declarat Iris Pang, economist-şef pentru China la ING Bank, pentru publicaţia de ştiri Wall Street Journal.

Ei au adăugat, de asemenea, că Beijingul îndeamnă provinciile mai mari să le compenseze pe cele care au fost mai afectate de izolare.

„Beijing a cerut ca provinciile care sunt relativ bine poziţionate să se străduiască să atingă ţintele economice şi sociale pentru acest an”, au spus analiştii Nomura Ting Lu, Jing Wang şi Harrington Zhang într-o notă.

„Credem că Beijingul sugerează că ţintele de creştere a PIB-ului pentru provinciile cu condiţii mai puţin favorabile, în special pentru cele care au fost puternic afectate de varianta Omicron şi de blocări, ar putea fi mai flexibile”.

La începutul acestei luni, China a declarat că economia sa s-a contractat brusc în al doilea trimestru al acestui an.

Piaţa imobiliară din China, odinioară în plină expansiune, este, de asemenea, într-o scădere profundă, iar vânzările de case au scăzut timp de 11 luni la rând.

Mai mulţi dezvoltatori chinezi au oprit construcţia de case care fuseseră deja vândute, din cauza preocupărilor legate de fluxul de numerar.

În ultimele săptămâni, unii cumpărători de locuinţe au ameninţat că nu-şi mai plătesc creditele ipotecare până la reluarea lucrărilor.

În 2020, China a luat decizia rară de a renunţa la ţintele Produsului Intern Brut, în lumina pandemiei.