- Salariile funcționarilor publici din China sunt majorate cu cel puțin 500 de yuani (circa 68,5 dolari) pe lună.
- Creșterea salarială este prima semnificativă în ultimii ani și a fost retroactiv aplicată în luna iulie.
- Scopul acestei măsuri este de a crește moralul angajaților și de a stimula cheltuielile consumatorilor.
China acordă o serie de funcționari publici din întreaga națiune pentru prima lor creștere semnificativă de salariu din ultimii ani, potrivit unor persoane familiare cu problema, în timp ce factorii de decizie încearcă să ridice moralul și să stimuleze cheltuielile.
Advertisment
Salariile de bază ale multor angajați guvernamentali au fost sporite cu cel puțin 500 de yuani (circa 68,51 de dolari) pe lună, potrivit unor surse anonime Bloomberg. Creșterile procentuale variază în funcție de salariul de bază, iar una dintre surse spune că acesta a reprezentat o creștere de circa 5%. China a majorat public ultima dată salariile funcționarilor publici în 2015, când circa 40 de milioane de angajați au primit o creștere medie de 300 de yuani pe lună. Utilizatorii rețelelor de socializare susțin că și salariile au fost majorate în 2018 și 2021, dar guvernul nu a confirmat niciodată creșterile, iar creșterile procentuale sunt neclare.
Ce impact au creșterile salariale pentru economia din China?
Guvernul chinez speră că această creștere salarială va avea un impact pozitiv asupra moralului funcționarilor publici, care au resimțit presiuni economice în ultimii ani. Prin îmbunătățirea veniturilor acestora, autoritățile își propun să stimuleze cheltuielile consumatorilor, esențiale pentru redresarea economică. În contextul unei economii globale volatile, măsurile interne de stimulare devin tot mai importante pentru menținerea stabilității economice.
Titlurile zilei
Președintele Xi Jinping declară creșterea consumului intern prioritatea principală pentru 2025, în timp ce guvernul său își intensifică eforturile de a susține o economie în încetinire care se luptă cu cea mai lungă serie deflaționistă din 1999. Oficialii s-au bazat până acum pe reduceri de rate și pe sprijinul sectorului imobiliar pentru a încuraja cheltuielile.
Deși impactul inițial probabil nu va fi uriaș, având în vedere numărul limitat de funcționari publici, ar putea ridica speranțe ca autoritățile să extindă sprijinul unei populații mai largi, spune Eric Zhu de la Bloomberg Economics.
„Dacă mai multe gospodării din sectorul non-public – cum ar fi grupurile cu venituri mici sau părinții cu copii – pot beneficia de sprijin în numerar, acesta ar fi un impuls mai mare pentru încrederea și cheltuielile consumatorilor”, a adăugat el.