• Companii ca Sinopec sau PetroChina vor să cumpere gaz rusesc cu discount
  • Chinezii folosesc firme rusești pentru a ascunde achizițiile
  • China aplică aceeași strategie și pentru achiziția de petrol rusesc

Gazul rusesc lichefiat refuzat de Occident își găsește cumpărători în China. Companiile de stat, cum sunt Sinopec și PetroChina, sunt dispuse să cumpere de la furnizorii ruși, dar cu discount-uri importante, spun surse apropiate situației, citate de Bloomberg.

Unii importatori chinezi vor să folosească firme rusești pentru a face achizițiile, cu scopul de a evita eventuale sancțiuni ale Vestului. Dar procedeul nu este o noutate. Este strategia aplicată de China și pentru achiziția de petrol rusesc la preț redus.

De menționat: China nu are nevoie de gaz, dar își suplimentează stocurile la preț redus, în așteptarea momentului în care prețurile la gaze vor crește din nou.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Am discutat subiectul cu Luciana Miu, Head of Clean Economy Programme la Energy Policy Group, un think-tank specializat pe energie și politici climatice.

“Se prea poate, nu știm cum vor fi mișcările în piață pe viitor, mai ales când vine vorba de gazul natural lichefiat, piața este extrem de flexibilă. Personal, nu cred că Europa se va orienta spre China pentru a-și suplimenta proviziile de gaz natural. Avem multe opțiuni în Europa pentru importuri alternative, prin alte canale, alte metode, alte conducte care nu au fost construite încă.

Dar, când vine vorba de gaz natural în general și de orice resursă fosilă cum ar fi petrolul, cum ar fi cărbunele, acestea sunt resurse cu încărcătură geopolitică, aflate în zăcăminte specifice, care cresc riscul de insecuritate energetică. Opțiunile Europei, de fapt, pentru a mitiga acest risc de dependență de gaz natural de oriunde ar fi el importat, este să-și reducă, în primul rând, dependența de gaz natural. Și, într-un studiu pe care l-am realizat recent la EPG, dorim să promovăm anumite opțiuni de mitigare a acestei dependențe prin diversificarea surselor de energie pe care le folosește Europa.”, a declarat Luciana Miu, Head of Clean Economy Programme la Energy Policy Group.