China ar trebui să plătească pentru daunele climatice, a declarat ministrul german al dezvoltării

Ţări precum China ar trebui să contribuie mai mult la plăţile compensatorii pentru ţările afectate de dezastre cauzate de schimbările climatice, a declarat vineri ministrul german al dezvoltării, Svenja Schulze, la postul de televiziune Bayerischer Rundfunk, scrie Reuters.

„China are 28% din emisiile de gaze cu efect de seră în acest moment. Aşa că trebuie să contribuie şi ea la soluţionarea pagubelor”, a declarat Schulze într-un interviu pentru Bayerischer Rundfunk. „Ei se ascund întotdeauna în spatele faptului că sunt o ţară în curs de dezvoltare. Dar, de facto, nu mai sunt o ţară în curs de dezvoltare”.

Vineri, negociatorii în domeniul climei au analizat o propunere a Uniunii Europene, prezentată târziu în noapte, menită să rezolve un impas privind finanţarea ţărilor afectate de dezastre cauzate de schimbările climatice şi să aducă summitul ONU privind clima din Egipt din acest an mai aproape de un acord final.

Propunerea UE ar consta în crearea unui fond special pentru acoperirea pierderilor şi pagubelor în ţările cele mai vulnerabile, dar finanţat de o „bază largă de donatori”.

Oferta UE este în dezacord cu o propunere a ţărilor în curs de dezvoltare şi a Chinei, care a solicitat ca toate ţările în curs de dezvoltare să aibă acces la acest fond. Această propunere a folosit o definiţie a ONU care ar fi permis Chinei să primească bani, nu să contribuie.

Negocierile privind plăţile compensatorii obligatorii de la Sharm el-Sheikh erau în curs de desfăşurare, a declarat Schulze, „şi, de asemenea, nu cred că acest lucru poate fi încheiat astăzi, ci că mai avem nevoie de o prelungire”.