Companiile occidentale din China îndeamnă Beijingul să relaxeze restricțiile față de Covid , spunând că blocajele dure dăunează câștigurilor și investițiilor și obligă un număr tot mai mare de companii să caute alternative la piața chineză, scrie CNN.

Potrivit unui sondaj publicat luni de Camera de Comerț Americană din China, peste 50% dintre companiile americane fie au întârziat, fie au scăzut investițiile în China ca urmare a recentului focar de Covid.

„China alege să acorde prioritate sănătății și siguranței mai presus de orice, dar măsurile actuale limitează succesul afacerilor SUA în China”, a precizat Colm Rafferty, președintele Camerei din China, într-o declarație care a însoțit rezultatele sondajului.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

„Companiile noastre membre îndeamnă guvernul să ajungă la un echilibru mai optim între prevenirea pandemiei, dezvoltarea economică și deschiderea țării”, a adăugat el.

Un alt sondaj lansat de Camera de Comerț a UE din China la sfârșitul săptămânii trecute arată că aproximativ 23% dintre întreprinderile europene iau în considerare transferul de investiții din China.
„China trebuie să schimbe strategia”, a declarat Jörg Wuttke, președintele Camerei de Comerț a Uniunii Europene din China, pentru CNN Business într-un interviu telefonic.
„Am avut doi ani buni. Dar este timpul să acționăm diferit. Zero Covid ar putea să nu fie instrumentul potrivit acum”, a precizat Wuttke.

Wuttke a spus că majoritatea afacerilor europene au fost pozitive în ianuarie, deoarece abordarea strictă a Chinei privind Covid s-a dovedit a fi de succes în limitarea răspândirii virusului la acel moment, iar economia a continuat să crească.

Totuși, varianta Omicron extrem de contagioasă a pus politica Beijingului zero Covid sub cea mai mare încercare, iar blocajele masive au oprit activitatea economică în marile orașe. Cel puțin 31 de orașe sunt blocate complet sau parțial, conform ultimelor calcule ale CNN.

Sondajul rapid a arătat că 78% dintre cei 372 de respondenți consideră că China este o destinație de investiții mai puțin atractivă din cauza restricțiilor sale mai dure legate de Covid.