Cheltuielile militare globale au depăşit pentru prima dată 2.000 de miliarde de dolari pe an şi se pare că vor creşte şi mai mult, pe măsură ce ţările europene îşi întăresc forţele armate ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, scrie Bloomberg.
Advertisment
În 2021, ţările au cheltuit în total 2.113 miliarde de dolari pentru armatele lor, în creştere cu 0,7% în termeni reali faţă de anul precedent, potrivit unui raport publicat luni de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
După o scurtă perioadă de scădere a cheltuielilor militare între 2011 şi 2014, acestea au crescut timp de 7 ani consecutiv, potrivit datelor SIPRI. În urma invaziei la scară largă a Ucrainei, mai multe guverne europene au promis o revizuire a cheltuielilor pentru a spori capacităţile forţelor lor.
Titlurile zilei
„Europa se afla deja pe o tendinţă de creştere, iar această tendinţă se va accelera şi intensifica”, a declarat Lucie Beraud-Sudreau, director al programului SIPRI privind cheltuielile militare şi producţia de armament, într-un interviu. „De obicei, schimbarea se întâmplă încet, până când te afli într-o criză şi atunci schimbarea se produce cu adevărat. Cred că acolo ne aflăm acum”.
Revenirea din 2015 a fost parţial alimentată de creşterea cheltuielilor în Europa, după ce anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 a ridicat nivelul de ameninţare perceput, în acelaşi timp în care administraţia americană condusă de Donald Trump a sporit presiunea asupra aliaţilor din NATO pentru a cheltui mai mult pentru forţele lor armate, a spus Beraud-Sudreau.