Finanţele ţării încep cu stângul 2023: Cheltuielile bugetului cresc mai repede decât veniturile şi deficitul bugetar creşte, în loc să scadă. Încasările din TVA au crescut cu numai 2%, la o inflaţie de 15%, iar încasările din impozitul pe profit au scăzut cu 9%.
Advertisment
Veniturile statului au crescut cu doar 9% (an/an) în prima lună din 2023, arată execuţia bugetară publicată de Ministerul Finanţelor.
Cheltuielile, pe de altă parte, au crescut cu 14%, ceea ce înseamnă că deficitul bugetar s-a majorat faţă de ianuarie anul trecut, scrie ZF.
Titlurile zilei
Veniturile totale ale statului au fost de 40 mld. lei, iar cheltuielile au fost de 44 mld. lei, rezultând un deficit bugetar de 4 mld. lei, mai mult decât dublu faţă de deficitul bugetar din ianuarie 2022.
Nu este nicio noutate că veniturile statului au fost sub cheltuieli, pentru că de peste 30 de ani România stă pe deficit bugetar, indiferent de guvernul care a fost la Palatul Victoria. Cu toate acestea, de data aceasta problema este că avansul cheltuielilor depăşeşte creşterea de venituri, astfel încât deficitul bugetar, în loc să scadă, cum este prognozat, creşte.
Guvernul şi-a propus reducerea deficitului faţă de 2022, cu o creştere a veniturilor de 14% pe tot anul 2023, peste avansul cheltuielilor de 10%, conform proiectului de buget. Potrivit proiecţiei bugetare, deficitul bugetului de stat ar urma să ajungă la 4,4% din PIB, de la 5,7% din PIB în 2022.
Dar socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la târg, în prima lună din an, pentru că încasările din TVA au urcat cu doar 2%, mult sub inflaţia de 15%, în vreme ce încasările din impozitul pe profit au scăzut, mai arată sursa menţionată. În 2022, inflaţia a împins puternic veniturile statului, mai ales cele din TVA, cea mai importantă resursă fiscală, dar acum avansul de 9% al veniturilor totale ale statului este sub inflaţia de 15%.