Davos 2023, întâlnirea celor mai influenţi lideri din lume. Celebrul economist Nouriel Roubini: Elita mondială trebuie să se trezească în faţa ”mega ameninţărilor” pe care lumea le are în faţă. Banca Mondială şi FMI avertizează că avem înainte cele mai dure provocări economice şi financiare.

FMI şi alte instituţii au avertizat că ne confruntăm cu cele mai acute provocări economice şi financiare din ultimele decenii, scrie The Guardian într-un editorial semnat Nouriel Roubini, citat de ZF.

Acolo unde odinioară ratele dobânzilor erau prea scăzute – sau chiar negative – acum au crescut rapid, crescând costurile de împrumut şi creând riscul unei crize în cascadă a datoriilor. Era hiperglobalizării, comerţului liber, offshoring-ului şi a lanţurilor de aprovizionare just-in-time a cedat unei noi ere a deglobalizării, protecţionismului, reshoring-ului (sau „friend-shoring”), comerţului securizat şi „just-in-case” concedieri din lanţul de aprovizionare.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

În plus, noile ameninţări geopolitice cresc riscul de războaie reci şi calde şi balcanizează în continuare economia globală. Efectele schimbărilor climatice devin din ce în ce mai severe şi într-un ritm mult mai rapid decât anticipaseră mulţi. Pandemiile, de asemenea, vor deveni mai frecvente, virulente şi mai costisitoare. Progresele în inteligenţa artificială, învăţarea automată, robotică şi automatizare ameninţă să producă mai multe inegalităţi, şomaj tehnologic permanent şi arme mai mortale cu ajutorul cărora să se pună în judecată războaiele neconvenţionale. Toate aceste probleme alimentează o reacţie împotriva capitalismului democratic şi împuternicesc extremiştii populişti, autoritari şi militarişti atât de dreapta, cât şi de stânga.

Din câte îmi dau seama, nimeni care se întruneşte astăzi la Davos nu scrie marele roman al erei mega-ameninţărilor. Cu toate acestea, lumea de astăzi manifestă din ce în ce mai mult sentimentul de presimţire pe care cineva îl are când îl citiţi pe Mann. Prea mulţi dintre noi ne complăcem la summit şi ignorăm ceea ce se întâmplă în lumea reală de mai jos. Trăim ca nişte somnambuli, ignorând orice alarmă cu privire la ceea ce se află în faţa noastră. Ar fi bine să ne trezim curând, înainte ca muntele să înceapă să tremure.