Cele mai mari bănci din lume au fost lovite la bursă vineri, în condiţiile în care problemele la un creditor regional din SUA au stârnit îngrijorări cu privire la întregul sector.

Cele mai mari patru bănci americane au pierdut joi o valoare de piaţă de 52 de miliarde de dolari, după ce acţiunile SVB Financial, un creditor important pentru industria tehnologică, s-au prăbuşit cu 60%, relatează AFP.

Deutsche Bank a fost printre cei mai mari perdanţi vineri, acţiunile sale scăzând cu aproape 10 procente după deschiderea bursei de la Frankfurt, recuperând ceva mai târziu pentru a se tranzacţiona cu aproximativ şapte procente mai puţin.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

La Londra, Barclays, Lloyds şi NatWest au pierdut până la cinci procente înainte de a reduce unele pierderi.

Societe Generale din Franţa a scăzut cu peste cinci procente, în timp ce BNP Paribas a scăzut cu peste trei procente. UBS şi Credit Suisse din Elveţia s-au scufundat cu peste patru procente.

Mitsubishi UFJ Financial Group, listată la Tokyo, a cedat peste şase procente, în timp ce HSBC a pierdut aproximativ trei procente la Hong Kong, la fel ca şi National Australia Bank la Sydney.

SVB Financial a speriat pieţele după ce a anunţat o ofertă de acţiuni şi descărcarea de titluri de valoare pentru a strânge banii de care are mare nevoie, în condiţiile în care se luptă cu scăderea depozitelor.

Aceasta a dezvăluit că a pierdut 1,8 miliarde de dolari în urma vânzărilor, ceea ce a stârnit îngrijorarea că şi alte bănci s-ar putea confrunta cu probleme similare.

Directorul general al SVB, Greg Becker, a încercat joi să liniştească clienţii cu privire la „sănătatea financiară” a băncii, a relatat Wall Street Journal, citând persoane familiarizate cu acest subiect.

Ziarul a precizat că Becker i-a îndemnat să nu-şi retragă depozitele de la bancă şi să nu răspândească teamă sau panică în legătură cu situaţia acesteia.

Investitorii se tem că şi alte bănci s-ar putea confrunta cu pierderi similare, deoarece portofoliile lor de obligaţiuni au fost afectate de creşterea ratelor dobânzilor, spun analiştii.

Băncile centrale din întreaga lume au crescut ratele dobânzilor în încercarea de a domoli inflaţia ridicată de zeci de ani.

Ratele mai mari au afectat valoarea obligaţiunilor cu randamente mai mici pe care creditorii le deţineau înainte ca băncile centrale să lanseze campaniile de majorare a ratelor anul trecut.

Băncile se confruntă acum cu pierderi dacă decid să vândă aceste active pentru a acoperi scăderea depozitelor.

“Teoretic, creşterea ratelor dobânzilor ar fi fost bună pentru sectorul bancar, deoarece le-ar fi sporit venitul net din dobânzi şi ar fi început să facă bani din depozite, din nou”, a declarat analistul băncii Swissquote, Ipek Ozkardeskaya.

“Dar problema este că ratele dobânzilor au crescut prea repede”, a spus ea.

Într-o altă situaţie, gigantul bancar cripto Silvergate a anunţat că intenţionează să se închidă, în condiţiile în care sectorul se confruntă cu mai multe turbulenţe.

Pieţele bursiere erau deja pe muchie de cuţit în această săptămână după ce şeful Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a avertizat că ar putea fi necesar un ritm mai rapid de majorări pentru a combate inflaţia.

Fed va organiza următoarea şedinţă de politică monetară pe 21 şi 22 martie, dar pieţele aşteaptă cu nerăbdare datele privind locurile de muncă din SUA, care vor fi publicate vineri, pentru a afla indicii despre cum ar putea acţiona bancherii centrali americani.

Investitorii se tem că Fed ar putea duce economia în recesiune dacă ratele sale sunt prea mari şi menţinute la un nivel ridicat pentru prea mult timp.

Acţiunile celei mai mari bănci americane, JPMorgan Chase, au încheiat ziua de joi în scădere cu 5,4%.

Bank of America şi Wells Fargo au scăzut cu 6,2%, în timp ce Citigroup a scăzut cu 4,1%.

“Nu este o exagerare să spunem că acest episod este emblematic pentru regimul de rate mai mari pentru mai mult timp în care se pare că ne aflăm la început”, au declarat analiştii Deutsche Bank într-o notă.

“Va trebui să vedem cum evoluează această poveste, dar întotdeauna ceva se rupe greu în timpul sau după un ciclu de majorare a Fed”, au spus aceştia.