• Tinerii investitori vor guvernare pentru creștere economică și reducerea deficitului bugetar.
  • Investitorii reacționează la evenimente politice neprevăzute care afectează piața.
  • Ajustările fiscale vor impacta companiile și activele investitorilor, iar tinerii cer stabilitate economică.

Ce vrea un tânăr de la viitoarea guvernare, indiferent care ar fi ea?

,,Tinerii investitori vor o guvernare care să valorifice potențialul României de piață emergentă și să se concentreze pe reducerea deficitului bugetar. Acesta este un factor care poate influența inflația și costurile de împrumut pe termen lung. Ajustarea fiscalității și o strategie de reducere a deficitului sunt necesare pentru menținerea unei economii stabile.

,,Piața încearcă să includă în preț diferite scenarii care nu au fost anticipate inițial. Atât rezultatul alegerilor din primul tur, cât și decizia Curții Constituționale sunt evenimente care probabil nu au fost prevăzute de piață. Investitorii se adaptează și reacționează la noile știri politice. Nu este vorba doar despre cine va deveni președinte sau va guverna țara.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Pe termen lung, factorul cu cel mai mare impact asupra bursei va fi modul în care se va ajusta fiscalitatea și cum va influența acest lucru companiile listate. Performanța acestor companii și a activelor investitorilor depinde de aceste ajustări fiscale. În ceea ce privește așteptările tinerilor investitori, aceștia vor o guvernare care să sprijine o creștere economică sănătoasă și să rezolve problemele macroeconomice, cum ar fi deficitul bugetar.

Ce spune PROF. DR. RAY F. IUNIUS, CEO-ul grupului educațional Winsedswiss pentru Aleph Business?

,,Prima veste bună e că România a început să apără pe harta ospitalității mondiale. Ce vor oamenii în această industrie de la guvern: nimic. Adică să-i lasă în pace, primul lucru. Oricare ar fi guvernarea și dacă pot să facă ceva, să le dea predictibilitate. Să știe și ei cât vor fi taxele anul viitor, să știe cât va fi dobânda. Ai nevoie, ca să-ți faci un plan de afaceri, să știi pe ce lume ești.

Ce spune Andrei Cionca cofondator, ROCA Investments?

,,71% dintre managerii din România sunt îngrijoraţi moderat sau foarte îngrijoraţi în legătură cu economia României în perioada următoare, arată cel mai recent studiu Confidex despre încrederea mediului de business în economie, derulat de Impetum Group, pe un eșantion de 700 de oameni de afaceri din România.

Semestrul 2 aduce cel mai mare nivel de încredere în economia românească.

Avem optimism în S1 de obicei. De fiecare dată în semestrul doi am avut o scădere. Acum avem o scădere, dar este infimă, nivelul este constant. „Nu mai suntem supraoptimisti, dar avem încredere în economie”

Ce spune Florin Pogonaru, președinte, AOAR?

Suntem într-o situație de criză profundă economică în Europa, care deja a început să-și arate efectele asupra României. Germania o duce prost. În România se închid fabrici, se intră deja în șomaj în unele locuri. Pe plan internațional, nu știm la ce vor duce politicile comerciale și creșterile de tarife și eventualele războaie tarifale. Cei care vin la guvernare trebuie să aibă în mod clar o poziție fermă și să știe ce vor și să știe încotro să duc.

Ce spune GABRIEL BIRIȘ, avocat de business?

,,Alegerile parlamentare vor decide direcția viitorului guvern și, implicit, a economiei naționale. Fac un apel la responsabilitate: continuarea cu măsuri populiste, fără consultarea reală a mediului de afaceri, riscă să ne abată de la traiectoria europeană și să afecteze stabilitatea economică.

Principalele probleme cu care ne confruntăm sunt legate de sistemul fiscal. De ani de zile, atragem atenția guvernanților asupra ineficienței măsurilor luate fără o consultare adecvată.”