- Csaba Balint: „Consumul gospodăriilor va continua să sprijine creșterea economică modestă în trimestrul 4 al anului 2024, susținut de salarii și recalcularea pensiilor.”
- Csaba Balint: „Prognoza economică pentru 2025 indică o posibilă reaccelerare moderată, dar riscurile rămân ridicate din cauza politicilor fiscale și a contextului extern.”
- Csaba Balint: „Inflația este așteptată să scadă treptat, până la 4,9% la sfârșitul acestui an și la 3,3% în 2026, însă rămâne mai lentă decât în alte țări din regiune.”
Csaba Balint, membru în boardul Băncii Naționale a României, analizează perspectivele economice ale României pentru 2024 și 2025. Conform lui, în trimestrul al patrulea al acestui an, economia României va avea un profil similar cu cel al trimestrelor anterioare, iar consumul gospodăriilor va continua să fie principalul motor al creșterii economice.
Advertisment
„Dinamicile salariale ridicate și recalcularea pensiilor din luna septembrie vor sprijini veniturile reale disponibile ale populației, susținând astfel consumul,” spune Balint pentru Aleph Business. Pentru întregul an 2024, se estimează o creștere economică de aproximativ 1%, conform proiecțiilor BNR.
Perspective pentru 2025: Reaccelerare moderată, dar riscuri în creștere
„În scenariul nostru de bază ne așteptăm la o reaccelerare ușoară. În linie cu consensul vieței, majoritatea analiștilor se așteaptă la o creștere economică în zona de 2,5-3%. Și prognoza noastră este relativ similară, însă trebuie subliniat faptul că noi la PNR nu putem introduce în prognozele noastre măsurile care nu sunt legiterate, nu sunt sigure. Și din acest motiv cred că balanța riscurilor este împlinată în jos.” explică Balint.
Titlurile zilei
„Un alt factor care generează incertitudini, riscuri nefavorabile, este legat de contextul extern. Majoritatea analiștilor, și noi, lucrăm și ne bazăm pe așteptările legate de zona euro, cât ar putea să crească zona euro, ce se va întâmpla la partenerii noștri, de exemplu Germania. În contextul rezultatului alegerilor din Statele Unite, cred că și aici avem niște semne de îngrijorări sau perspective mai puțin favorabile. Deci este posibil că reaccelerarea moderată sau continuarea redrăsării al economiei zonei euro să nu fie atât de importantă, considerabilă, cum ne așteptăm sau cum așteaptă piață în momentul actual.”, adaugă Balint.
Evoluția inflației
„Pentru sfârșitul anului ne așteptăm la o rată de inflație de 4,9%. La sfârșitul anului viitor, în decembrie 2025, 3,5% și la finalul orizontului, asta înseamnă T3-ul 2026, 3,3%. Deci, cu alte cuvinte, pe orizontul obișnuit nu vedem inflația headline la 2,5%, dar și valoarea de 3,3% ar fi în interiorul țintei, poate 2,5%. Deci, în general, imaginea de ansamblu este că inflația, mai ales pe un orizont mai mediu, spre lung, va scădea.
Și în acest context, cred că și dobândzile ar trebui să scadă, însă există riscuri foarte ridicate, mai ales pe termen scurt. Noi ne așteptăm la formarea noului guvern, ce fel de măsuri vor fi luate pentru a gestiona deficitul bugetar. Și din aceste motive, în momentul de față, și noi așteptăm, suntem într-o poziție de expectativă. Din păcate, nu avem informații concrete, cum ar putea să arată corecția bugetară, ce fel de măsuri fiscale vor fi luate la anul viitor.”, explică Balint.