- Din 2014, PIB-ul crește de la 150 mld. € la 350 mld. €.
- Datoria publică crește de la 39% din PIB la 54%.
- În 2014, economia are 10 companii cu afaceri de cel puţin 1 mld.lei.
- În 2024, România are 60 astfel de firme și grupuri de firme.
- Din 2014, capitalizarea şi numărul de investitori BVB se triplează.
- Companiile listate la BVB sunt evaluate la 133 mld. Lei.
- Circa 75.000 de investitorii sunt la BVB la final de 2014.
- Peste 10 ani, numărul ajunge la 210.000 investitori.
- În 10 ani, PIB per capita crește la +18.400 euro.
- În 2014, PIB per capita este sub 8.000 euro.
- Din 2014, 56 de companii sunt listate cu acţiuni la bursa locală.
România e în cel mai bun an economic din istorie și cel mai ridicat nivel financiar pentru români, Coldplay la Bucureşti şi valul suveranist, Călin Georgescu, fraţii Tate, mercenari cu furci, topoare şi arme.
Advertisment
Cum de-am ajuns aici?
Vineri, Institutul Naţional de Statistică publică mai pe larg rezultatul economic al anului 2024 ce crește PIB-ul, care contribuie la o creştere economică.
Din punct de vedere statistic, România are în 2024 cel mai bun an economic din istorie, am putea spune că şi românul ajunge la cel mai bun an financiar din istoria lor.
Titlurile zilei
Pe bursele internaţionale, pe platformele de cripto, peste 30.000 de români au active (acţiuni, ETF-uri, opţiuni, obligaţiuni, criptomonede) care depăşesc 5 miliarde de euro, dacă nu chiar mai mult.
Sumele investite de români persoane fizice în titluri de stat Fidelis şi Tezaur, în lei şi valută, depăşesc 45 de miliarde de lei.
Activele imobiliare ale familiilor din România sunt la cel mai ridicat nivel din istorie datorită creşterii preţurilor. 95% dintre români sunt proprietarii locuinţelor în care stau.
Fondurile europene sunt luate de la Bruxelles și depășesc 100 de miliarde de euro şi pe masă mai sunt încă 100 de miliarde de euro pentru următorul deceniu.
La polul opus, cu situaţia geopolitică, războiul din Ucraina amenință noile administraţii americane cu ieşirea din NATO, înarmează Europa după opt decenii de pace, suntem într-o criză fără precedent.
Deşi valul suveranist, populist, naţionalist nu este majoritar, percepţia generală şi imaginea publică arată că el este cuprins de toată ţara şi face agenda României.
Din decembrie încoace, odată cu apariţia în prim-plan a lui Călin Georgescu, anulează alegerile, România este în prim-planul presei internaţionale, chiar pe prima pagină. Ca să nu mai vorbim de cazul fraţilor Tate, care ajunge subiect de discuţie la Casa Albă, e opinia lui Cristian Hostiuc, directorul-editorial de la Ziarul Financiar.
Ce spune Cristian Hostiuc, directorul-editorial de la Ziarul Financiar, pentru Aleph Business?
„În primul rând pentru că o trăim prea bine (n.r. viața). Și este, poate, un paradox.
Faptul că am ajuns la cel mai bun nivel financiar, bineînțeles, este o medie. Aici, unii pot ajunge la un nivel financiar mai ridicat, alții mai puțin. Dar cred că o ducem prea bine, și ni s-a urât cu binele, ca să vorbesc așa din proverbele românești. Pentru că avem bani, începem să ne uităm în dreapta și în stânga. Și începem să avem idei, păreri. Nu ne place pizza aia, nu ne place friptura aia.
Începem să fim nemulțumiți, începem să avem pretenții. Și cea mai elocventă pretenție este să avem o țară ca afară, dar fără să plătim taxe și impozite. Să ne uităm că o bună parte din România nu plătește taxe și impozite, deci nu poate să valorizeze banul pe care îl plătești și ceea ce se face cu el. Dar are foarte multe pretenții, sau avem foarte multe pretenții. Repet, vrem o țară ca afară, în condițiile în care nu vrem să plătim pentru ea. Pe acest fond s-a ridicat naționalismul, suveranismul, populismul, formele mistice, foarte mulți Îl învocă pe Dumnezeu.
Și toate aceste lucruri au dus la o nemulțumire generală care, de la unul la altul, începe să se extindă. De la o minoritate, pentru că există o minoritate care, să spunem așa, apreciează sau votează cu suveranismul populismul, dar toată această minoritate începe să facă scandal și să-i atragă și pe alții în acest curent. Dar ca să revin la întrebarea ta, „de ce-ul tău”, o ducem prea bine.
Cum simte mediul de business acest an, aceasta perioada fiscala, geopolitica, ce amenintari resimte, dar si ce oportunitati?
,,În primul rând, de la jumătatea anului trecut, parcă lucrurile s-au oprit în economie. Toată lumea aștepta rezultatul alegerilor pentru că nu știam cum va arăta noul guvern, noua coaliție, cine va fi noul președinte.
Și uite că nu s-a întâmplat. Adică mai avem aceste restanțe, cu alegerile prezențiale, care ne duc până în luna mai. Foarte multe investiții sunt oprite, sunt stopate. Toată lumea se uită cu îngrijorare la tot acest val de suveranism care începe să se ridice din ce în ce mai mult. Toată lumea își pune problema și se întreabă cum de ajuns Călin Georgescu în prim-plan, cine este el. Pe de altă parte, sunt foarte mulți antreprenori. Să nu uităm că România este o țară plină de antreprenori, avem foarte multe companii mici și mijlocii, care se regăsesc în acest discurs naționalist, suveranist, populist. Adică multinaționalele au venit și ne fură, exportă profitul, am vândut petrolul și gazul pe degeaba, am vândut bâncile, hai să ne luăm toate aceste lucruri înapoi.
Sunt foarte mulți antreprenori mici și foarte mici care se regăsesc în acest discurs, fără să se uite sau fără să se gândească că noi am crescut sau că România a crescut datorită investițiilor străine, datorită fondurilor europene, datorită băncilor care au adus banii în România în anii 2000.”, adaugă el.